Sari la conținut

Postul ajută organismul să lupte împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință

post
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile postului pentru minte și trup

Postul este privit în special ca un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului, ca o formă de pocăință și de întărire a voinței, dar și ca o strategie de dietă recomandată în mod obișnuit pentru pierderea în greutate.

Iată că acum, însă, postul se conturează ca o potențială tactică în combaterea cancerului. Cercetătorii au descoperit că perioadele de post ar putea stimula celulele natural killer ale sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului.

Postul ajută organismul să lupte împotriva cancerului

Un studiu realizat de echipa de cercetare de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center a dezvăluit o legătură interesantă între post și sistemul imunitar al organismului, în special celulele ucigașe naturale (NK).

Celulele NK sunt un tip de globule albe care pot elimina celulele anormale sau infectate, cum ar fi celulele canceroase sau infectate cu virus, fara expunere prealabila. Spre deosebire de celulele T, acestea nu necesită întâlniri anterioare pentru a răspunde. A avea mai multe celule NK într-o tumoare indică de obicei un prognostic mai bun pentru pacient.

dieta pentru bolnavii de cancer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit rezultatelor studiului la șoarece, publicate în revista Immunity, postul poate modifica metabolismul celulelor ucigașe naturale, permițându-le să supraviețuiască condițiilor dure din interiorul și din jurul tumorilor și să le îmbunătățească eficiența în lupta împotriva cancerului.

Tumorile sunt foarte înfometate. Ele preiau nutrienți esențiali, creând un mediu ostil adesea bogat în lipide care sunt dăunătoare pentru majoritatea celulelor imunitare. Ceea ce arătăm aici este că postul reprogramează aceste celule ucigașe naturale pentru a supraviețui mai bine în acest mediu supresor”, a spus imunologul Joseph Sun, autor principal al studiului, într-un comunicat de presă.

În timpul studiului, șoarecii cu cancer au urmat un regim alimentar restricționat, postind timp de 24 de ore de două ori pe săptămână și apoi mâncând fără restricții între posturi.

Postul stimulează celulele imune naturale

Cercetătorii au observat că, deși această abordare a prevenit pierderea în greutate la șoareci, a avut un impact semnificativ asupra celulelor lor NK. Postul a provocat, de asemenea, o redistribuire a celulelor NK în tot organismul.

Multe dintre aceste celule au migrat în măduva osoasă, unde au întâlnit o mulțime de Interleukin-12, o proteină de semnalizare crucială. Acest lucru a sporit producția lor de interferon-gamma, o citokină esențială pentru combaterea tumorilor.

Postul a dus, de asemenea, la reprogramarea celulelor NK din splină, făcându-le mai eficiente în utilizarea lipidelor pentru energie.

Descoperirile identifică o legătură între restricția alimentară și răspunsurile imune înnăscute optimizate, cu potențialul de a îmbunătăți strategiile de imunoterapie, au concluzionat cercetătorii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel