duminică, septembrie 27, 2020

Postul Crăciunului mai este numit și Postul Bucuriei, iar din punct de vedere alimentar este mult mai puțin restrictiv decât durul post al Paștelui.

În Postul Crăciunului sunt numeroase dezlegări la pește, făcându-l un stil alimentar foarte sănătos.

Este bine să evitați alimentele procesate și să țineți acest post simplu, cu alimente de bază. Ciorba de legume poate fi o variantă excelentă, la fel tocănițele de legume, cu cât mai puțin ulei adăugat. Și nu în ultimul rând, să nu uităm că Postul nu este despre mâncare, ci despre îmblânzirea monștilor din noi. Mai multă gândire pozitivă și rugăciune sunt recomandate de duhovnici pentru sănătatea sufletească

Citește și:

Calendarul ortodox 2018 ne arată faptul că postul Crăciunului începe pe 14 noiembrie și se va încheia în Ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2018.

Postul Nașterii Mântuitorului este ținut de numeroși credincioși români, dar și mulți alți creștini din străinătate. Acest post îi ajută pe credincioși să depășească toate încercările, având mai multă credință și lucrând pentru curățirea lor sufletească și trupească.

Citește și:

 De ce să postim?

Sfinții părinți spun că este bine să postești pentru că și Iisus  a postit și El e pildă de viață pentru noi, muritorii de rând. Nu trebuie să uităm faptul că a posti nu înseamnă doar a te abține de la mâncare, ci înseamnă și înfrânare trupească, susținerea minții și îndreptarea gândului către Dumnezeu. Astfel, noi reușim apropierea de Duhul Sfânt care ne ajută să găsim calea spre mântuire.

Citește și:

Postul reprezintă vremea însănătoșirii de boli, vremea pocăinței, vremea iertării, vremea mărturisirii păcatelor și vremea înfrânării poftelor. În postul Crăciunului, credincioșii postesc de ouă, brânză și carne, iar miercurea și vinerea se evită consumul de vin și de ulei. În toate sâmbetele și duminicile din post, până pe 20 decembrie, vor fi dezlegări la pește, vin și ulei.

Mai mult decât atât, vor fi dezlegări la pește și în zilele cu sfinți însemnați, dar și pe 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie, dacă zilele acestea cad marți sau joi. Tradiția spune că în ziua de Ajun se mănâncă abia seara grâu fiert îndulcit cu miere, turte din făină, covrigi și fructe.

Fiecare dintre noi, mai ales cei foarte credincioși, se pregătește cum știe mai bine pentru întâmpinarea Nașterii Domnului, dorind să fie mai iertător, mai bun cu ceilalți și mai milostiv.

Parteneri