Sari la conținut

Poți primi o zi liberă dacă îți vaccinezi copilul! Actele necesare și pașii pe care trebuie să-i urmezi

parinti si copii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lucruri pe care părinții ar trebui să le evite în educația copiilor

Poți primi o zi liberă dacă îți vaccinezi copilul! Actele necesare și pașii pe care trebuie să-i urmezi

Astăzi începe şi în România vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani, însă interesul este foarte scăzut, la fel ca şi la restul populaţiei eligibile. Doar 3.300 de programări au fost făcute până acum pe platforma online.

Poți primi o zi liberă dacă îți vaccinezi copilul!

Pentru fiecare zi în care vor lipsi de la școală pentru a se vaccina, cei mici vor primi o scutire, dacă se vor vaccina în timpul săptămânii, pentru fiecare doză.

De asemenea, părinții vor putea să-și însoțească copiii, dacă aceștia au între cinci și 18 ani, în ziua vaccinării primind de la angajator o zi liberă plătită. Aceste prevederi se regăsesc în Legea 221/2021, în vigoare din 29 iulie 2021.

Legea 221 prevede că, atunci când se vaccinează, salariații pot primi un liber plătit de la angajator, fără ca cel din urmă să îi poată refuza, iar liberul nu trebuie să coincidă cu ziua în care se vaccinează.

Potrivit avocatnet.ro, în situația în care își însoțesc copilul la vaccinare, doar un părinte va putea să își ia liberul plătit de la angajator și strict pentru ziua în care are loc administrarea vaccinului. De asemenea, se vor acorda libere pentru oricâte vaccinări anti-COVID-19 vor fi administrate copilului.

Actele necesare și pașii pe care trebuie să-i urmezi

Ziua liberă pentru vaccinarea copilului se acordă pe baza adeverinței de vaccinare a copilului și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a tânărului cu dizabilități de până în 26 de ani.

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei (necăsătorit/ă, văduv/ă ș.a.m.d.).

Reamintim că zilele libere pentru vaccinare, indiferent că sunt luate pentru sine sau pentru însoțirea copilului, nu afectează numărul de zile de odihnă anuale.

Totuși, angajatorul trebuie să fie informat dinainte de salariați privind opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite pentru însoțirea copilului la vaccinare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel