Sari la conținut

Poți simți asta? Două senzații în picioarele tale semnalează un nivel scăzut de B12

Deficienta de B12
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de deficienta de vitamina B12

VITAMINELE sunt esențiale atunci când vine vorba de menținerea organismului în funcțiune. Iar diferitele deficiențe de vitamine pot cauza diferite probleme de sănătate. Aceasta înseamnă că pot exista semne foarte specifice la care să fii atent și care nu ar trebui ignorate.

Deși poate nu la fel de cunoscute ca rezultatele deficienței de vitamina C sau D, de exemplu, o lipsă de B12 în organism poate provoca probleme debilitante. Găsit în alimente precum carnea de vită, brânză și ouă, ajută la menținerea sănătoasă a globulelor roșii. Fără suficientă vitamina B12, corpul va deveni anemic și acest lucru poate duce la simptome comune, cum ar fi oboseală, dificultăți de respirație și amețeli.

Un simptom mai puțin cunoscut, conform Clinicii Mayo, este o „furnicătură” sau „amorțeală” la nivelul picioarelor.

Dacă observați acest lucru și, probabil, alte simptome, este sfătuit să analizați cum să adăugați mai mult B12 în dieta dvs. cât mai curând posibil – sau să luați suplimente dacă modificările dietetice nu funcționează.

Alte alimente bogate în B12 care merită incluse în dieta ta sunt:

  • ficat, pui și pește
  • alimente fortificate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun
  • brânză și iaurt

Pentru persoanele care ar putea avea dificultăți să includă aceste alimente în dieta lor, cum ar fi veganii sau cei cu intoleranțe, pot fi consumate suplimente.

Dacă simptomele sunt mai grave, medicul dumneavoastră vă poate prescrie injecții cu B12 pentru a crește rapid nivelul vitaminei în organism.

Deficitul de vitamina B12 este cunoscut și sub denumirea de deficit de folat sau anemie prin deficit de vitamine.

Clinica Mayo explică: „Anemia cu deficit de vitamine este o lipsă de celule roșii sănătoase din sânge cauzată de cantități mai mici decât de obicei de vitamina B-2 și folat.

„Acest lucru se poate întâmpla dacă nu mănânci suficiente alimente care conțin vitamina B12 și acid folic, sau dacă organismul tău are dificultăți în absorbția sau procesarea acestor vitamine.

Fără acești nutrienți, organismul produce globule roșii care sunt prea mari și nu funcționează corect.

Acest lucru le reduce capacitatea de a transporta oxigen.”

Este important să abordăm deficiența cât mai curând posibil.

„Anemia cu deficit de vitamine se dezvoltă, de obicei, lent, de la câteva luni până la ani”, spune Clinica Mayo.

„Semnele și simptomele pot fi subtile la început, dar de obicei cresc pe măsură ce deficiența se agravează.”

Alte simptome ale deficitului de B12 includ:

  • piele palida sau gălbuie
  • bătăi neregulate ale inimii
  • pierdere în greutate
  • slabiciune musculara
  • schimbări de personalitate
  • mișcări instabile
  • confuzie mentală sau uitare
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel