Sari la conținut

Povestea unui bărbat care a câștigat lupta cu cancerul. ”Mă pot bucura de lucruri simple”

boala care afecteaza barbatii
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
cancer de prostata, simptome

Povestea unui bărbat care a câștigat lupta cu cancerul de prostată. ” Mă pot bucura de lucruri simple”

Depistat de cele mai multe ori prea târziu, lupta împotriva cancerului devine una pe viață și pe moarte. Pandemia a agravat situația, în România, de exemplu, unde jumătate dintre bolnavii de cancer nu au fost diagnosticate la timp.

Din nefericire, România are una dintre cele mai mari rate de mortalitate din Europa. În anul 2020, 98.886 de români au fost diagnosticați cu cancer și s-au înregistrat peste 50.000 de decese provocate de această boală.

Conform celor mai recente date Globocan, în România, cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă afecţiune malignă pentru bărbaţi şi a treia cea mai frecventă cauză de deces dintre afecţiunile oncologice, se arată într-un comunicat.

Povestea unui bărbat care a câștigat lupta cu cancerul. ”Mă pot bucura de lucruri simple”

În timp ce statisticile internaţionale arată că, în medie, 1 din 8 bărbaţi va dezvolta la un moment dat în cursul vieţii, cancer la prostată, un studiu recent şi-a propus să afle răspunsul la întrebarea: cât ştiu bărbaţii români despre propria prostată şi cum se poate preveni o incidenţă atât de ridicată?

„Riscul dezvoltării acestei afecţiuni creşte odată cu înaintarea în vârstă, el afectând cu precădere bărbaţii de peste 50 de ani. De asemenea un alt factor important de risc este cel familial – dacă există istoric de diagnostic cu această boală în familie, şansele de a dezvolta cancerul de prostată sunt mai ridicate. Însă cel mai important pericol este faptul că adesea, în fază încipientă, cancerul de prostată nu prezintă deloc simptome”, se arată în comunicat.

Includerea testului PSA, antigenul specific prostatic, în analizele de sânge anuale, poate prezenta un beneficiu vital în depistarea şi acţionarea timpurie asupra bolii.

„Această simplă analiză de sânge este recomandată să fie efectuată anual de către bărbaţii de peste 40-45 de ani dacă au istoric medical sau familial, sau, oricum, peste 50 de ani. Metodă standard în screeningul cancerului de prostată, testul PSA rămâne cea mai importantă analiză în obţinerea unui diagnostic timpuriu şi trecerea la acţiune rapidă. Efectuat în cadrul setului anual de analize, cu recomandarea medicului de familie, testul PSA este gratuit şi extrem de simplu de făcut”, a explicat dr. Cristian Benza

Așadar, depistarea timpurie și tratamentul corect al cancerului sunt esențiale pentru creșterea ratei de supraviețuire. Este și cazul unui bucureștean, care a învins lupta cu cancerul și-a spus povestea lui de viață, pentru Doctorul Zilei.

În urmă cu aproximativ doi ani, un bărbat, care nu dorește să-și facă publică identitatea, a decis să facă o analiză de sânge, la recomandarea medicului, din care a rezultat o creștere a testului PSA.

În urma rezultatelor, el a decis să facă o serie de investigații, printre care și RMN-ul de prostată, o investigatie sigura, neinvaziva, care nu iradiaza si care ofera imagini mai clare și mai detaliate ale anatomiei.

Rezultatul a fost înfricoșător: cancer de prostată. Mărturisește că a avut o formă ușoară. Cancerul se afla în stadiul 2.

„Nu aveam dureri, dar nivelul PSA era în creștere. După ce m-am infecta cu virusul SARSCOV 2, nivelul acestei analize a crescut și mai mult. Fiind în stadiul incipient, medicul ghirurg a decis operație pentru afecțiunea de care sufeream”.

Aceasta susține că întotdeauna a mers la controale, a urmat pașii recomandați de medici, dar i-a fost descoperit cancerul abia când a ajuns la un medic specialist urolog, cel care diagnostichează un posibil cancer de prostată.

Chiar dacă acum este supravegheat medical, iar nivelul PSA este în parametri normali, acesta spune că încă trăiește cu frică. El spune că acum se poate bucura de lucruri simple, precum muzica, plibatul în aer liber sau animalele de companie, însă familia este mereu cea care l-a făcut să lupte și să gândească pozitiv.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel