Sari la conținut

Praful saharian, fenomen periculos pentru unele persoane. Avertisment de la Beatrice Mahler: Măștile nu sunt eficiente

praf saharian
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Cum ne afectează praful saharian

Praful Saharian este un fenomen periculos care poate pune în pericol viețile oamenilor. Este cunoscut pentru comportamentul său nepredictibil și agresiv, care poate duce la daune materiale sau chiar la rănirea altor persoane.

Avertisment de la Beatrice Mahler: Măștile nu sunt eficiente

Beatrice Mahler
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În sud-estul României, praful saharian a reapărut. În acest context, Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a explicat de ce măștile nu sunt o soluție pentru că particulele de praf sunt foarte fine, încât pot pătrunde prin filtrul de protecție.

„Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări.

Dacă însă activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic”, a transmis managerul Institutului „Marius Nasta” la digi24.

Menționăm că praful saharian poate fi extrem de periculos pentru persoanele care suferă de astm și bronșită, deoarece particulele fine din acest praf pot irita căile respiratorii și provoca crize de astm sau exacerbarea simptomelor bronșitei. Persoanele care fac fața acestora condiții de sănătate ar trebui să evite expunerea la praful saharian și să își ia măsuri de precauție pentru a-și proteja căile respiratorii atunci când nivelurile de praf sunt ridicat.

Recomandările medicilor

„Aceste microparticule, cel puțin pentru starea de sănătatea plămânilor, sunt foarte dăunătoare, deoarece sunt formate din totul de silicați și alte particule nocive. Pacienții care suferă de astm bronșit sau cei care sunt predispuși la anumite forme de infecții respiratorii pot să aibă anumite exacerbări ale bolii.

Recomandăm ca, atunci când sunt aceste alerte cu praf saharian sau alerte de poluare crescută, să se evite expunerea la aer liber, să nu se facă jogging în aer liber, să ne limităm pe cât posibil activitățile în aer liber sau, dacă trebuie, să o facem și ne cunoaștem cu o afecțiune respiratorie, să purtăm mască”, a declarat medicul pneumolog Cristian Oancea pentru Radio România Timisoara.

Potrivit meteorologilor, masă de praf saharian va persista în prima parte a zilei de astăzi, urmând să se deplaseze spre nord-est în continuare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel