Sari la conținut

Predicții înfiorătoare realizate de epidemiologi: „Valul 6 e o certitudine. Va debuta la …”

Deși în țara noastră lucrurile par să fie ținute sub control din punct de vedere epidemiologic, medicul epidemiolog Octavian Jurma preconizează că urmează să ne confruntăm cu valul șase. De când ar începe acest nou val?

„Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă şi va debuta probabil la finalul lunii august”, este de părere medicul Octavian Jurma.

Specialistul sublinează că pandemia nu s-a terminat.

„Din păcate, singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi şi produce noi tulpini într-un ritm ameţitor”, continuă medicul.

Octavian Jurma ne explică și ce ar fi indicat să facem în perioada următoare: să purtăm măști de protecție chiar și în interior, să ne facem un screening epidemiologic la intrarea în țară și evident, doza booster.

Cu toate acestea, epidemiologul Octavian Jurma ne dă și o veste bună și anume, la finalul acestei săptămâni avem toate șansele să ieșim din valul cinci.

„Vestea bună este că până la finalul săptămânii (cel târziu săptămâna viitoare) incidenţa naţională va coborî sub 0.5 la mie şi vom ieşi probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale.

Din păcate, eliminarea tuturor măsurilor de prevenţie în perioada sărbătorilor, precum şi din şcoli, a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel puţin 4 săptămâni şi la formarea unui platou care durează de 3 săptămâni.

Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficială a măsurilor de sănătate publică în pandemie şi declararea închiderii pandemiei din motive de inconvenienţă politică.

Din păcate singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi şi produce noi tulpini într-un ritm ameţitor.

De la 8 martie 2022 până acum, pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (viruşii) dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri)

22A – corespunde BA.4 (Pango)

22B – corespunde BA.5 (Pango) şi

22C – corespunde BA.2.12.1 (Pango)

BA.2 este acum peste 95% dominată în România (graficul de jos arată evoluţia procentuală a variantelor din valurile 4 şi 5).

BA.2 este cel mai mare pericol pe care îl avem în faţă şi a ajuns să aibă peste 40 de versiuni în circulaţie, multe cu sub-versiuni (da, avem nu numai BA.2.40, dar şi BA.2.40.1).

Dintre acestea, cea mai ameninţătoare este BA.2.12.1 (BA.2 + mutaţia Spike L452Q), care are avantaj de peste 50% faţă de BA.2 şi devine rapid dominată în SUA.

BA.4 şi BA.5 sunt de asemenea mai infecţioase decât BA.2 şi produc un nou val în Africa de Sud.

Este o situaţie similară cu cea de anul trecut în care am asistat la o „diversificare” în primăvară cu apariţia variantelor Alpha, Gamma şi Beta pentru ca în final Delta şi Omicron să producă valurile de toamnă.

Diferenţa principală este că acum în loc de tulpini candidate avem ramuri întregi candidate la următorul val de toamnă.

Din fericire, nu avem încă confirmate în România BA.4 sau BA.5. Ştim asta pentru că de 2 săptămâni INSP monitorizează şi aceste variante.
======================
Ştim aşadar că:

1. Pandemia nu s-a terminat

2. Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă şi va debuta probabil la finalul lunii august

3. Nu ştim sigur ce variantă va provoca valul 6

4. Ştim sigur că nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorităţi şi nimic nu îi va convinge să nege negaţia.

Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă?
Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă? Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută ca să prevenim dezastrul din toamna trecută.

Aceasta ar însemna păstrarea măştilor în interior, accelerarea campaniei de vaccinare şi screening epidemiologic la intrarea în ţară pentru a întârzia importul noilor versiuni.

La aceste măsuri minimale, poate fi adaugată şi procurarea din timp a noilor antivirale în special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalităţii în ţările cu rata mare de vaccinare.

Paxlovid este chiar mai important în România, unde populaţia este foarte refractară la vaccinare.

Dacă ţinem însă cont de retorica antivaccin, care a început în aceste zile la cel mai înalt nivel politic, este puţin probabil să mai achiziţionăm prea curând medicaţie anti-COVID în avans.
––––––––––

Ce poţi face tu?

În primul rând, să eviţi spitalizarea. E important să îţi faci boosterul: şansa să nu te mai infectezi odată până la finalul anului este aproape zero şi o să ai nevoie de cât mai multă protecţie imunitară.

În al doilea rând, eviţi infectarea. Păstrează masca FFP2 la interior în spaţiile publice şi în mijloacele de transport în comun.

O faci să îţi protejezi familia, dar şi ca să protejezi familia altora. Dacă te întreabă lumea de ce porţi mască, spune că nu vrei să îl infectezi şi o să te lase în pace.

E necesară doza 4 (al doilea booster) acum? Doar dacă ai o recomandare medicală fermă.

Al 2-lea booster oferă o perioadă limitată de protecţie suplimentară şi e de preferat să îl luaţi înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea şcolilor când începe de obicei valul epidemic în România”, a scris medicul Octavian Jurma, joi, pe pagina de Facebook.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel