marți, aprilie 20, 2021

Predispoziția la boli. Se vorbește permanent despre așa-zisul război între sexe. Când vine vorba însă despre predispoziția la bărbați și femei pentru boli neurologice, fiecare vine cu afecțiuni speciale.

La intrebarea: Există o predispoziție în funcție de sexe a unor afecțiuni neurochirurgicale? Răspunsul îl ofera doctorul neurochirurg Dan Benția.

 

De exemplu, femeile fac frecvent mai multe afecțiuni legate de sistemul osteo-articular, de exemplu boli inflamatorii de tipul poliartritei reumatoide, spondilitei anchilozante, ce afectează cu preponderență coloana vertebrala. Femeile fiind mai afectate datorita unei predispozitii genetice cum ar fi markerul HLA B27, care generează anumite tumori cerebrale, de exemplu meningioame, tumori benigne cu origine în învelișul creierului-dura

mater.

Reumatismul degenerativ este frecvent la femei. Apariția tardivă a diformitatilor pe coloana, scifoza și scolioza sunt boli ce apartin sexului slab. Osteoporoza face ravagii in randul femeilor, aceasta reprezentand scaderea densității osoase urmata de apariții de fracturi-tasări vertebrale,  traumatisme minime, de exemplu: aplecarea în față, căzăturile în șezut.

Bărbații, în schimb, fac alte boli în mod frecvent. Traumatismele predomină în cazul acestora și datorită implicării lor in activități fizice care presupun riscuri: munca la inaltime, accidente rutiere;

Când vine vorba

despre tumori maligne, barbatii fac mai frecvent tumori maligne decat femeile.De asemenea, herniile de disc lombare  traumatice predomină la bărbați. In general, persoanele care fac efort fizic permanent la serviciu sau in viata de zi cu zi isi accelereaza modificari degenerative la nivelul coloanei fata de  cei cu meserii statice. Astfel, putem spune ca exista categorii de boli cu frecventa diferita in functie de sexul persoanei. Am putea spune ca in neurochirurgie  avem o abordare diferita in functie de sexul si varsta persoanei, completează medicul chirurg Dan Benția.

 

Ultimele stiri

Parteneri