Sari la conținut

Efortul de a fi draguta cu colegii care nu iti plac iti poate pune sanatatea in pericol. Prefacatoria are consecinte grave

Prefacatoria poate fi foarte periculoasa. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au analizat modul in care emotiile pe care le traim sau le mimam la serviciu se rasfrang asupra vietii noastre.

Primul lucru pe care l-au descoperit este cumva logic: resimtim si controlam diferit emotiile.

Studiu: Sanatatea ta are de suferit daca joci teatru la serviciu. Multi dintre noi petrecem o mare parte din timp la serviciu, astfel ca felul in care ne simtim la locul de munca ne afecteaza starea de sanatate.

Cu ajutorul unui grup de voluntari care activau in sectoare diferite, precum educatie, inginerie si finante, autorii studiului au identificat doua tipuri de control al emotiilor. Astfel, unele persoane se prefac mai mult, mai profund, altele o fac doar la suprafata, noteaza MindBodyGreen.

Autorul studiului, profesorul Allison Gabriel, explica diferenta dintre prefacatoria superficiala si cea profunda: „Prefacatoria superficiala inseamna ceea ce le arati celorlalti. Pe dinauntru poti sa fii suparat sau frustrat, dar pe dinafara dai tot ce poti mai bun, incercand sa fii placut sau pozitiv.”

„Prefacatoria profunda este sa incerci sa schimbi felul in care te simti pe dinauntru. Cand te prefaci adanc, incerci de fapt sa aliniezi felul in care te simti la modul in care interactionezi cu celelalte persoane”, a adaugat cercetatorul.

Pe baza acestor doua elemente, voluntarii au fost impartiti in patru grupuri bazate pe stilul lor de control al emotiilor: „nonactorii” (cei care nu mimau deloc), „actorii slabi”, „actorii profunzi” si „controlorii”.

„Actorii de paravan” se simt mai rau

„Actorii profunzi” sunt cei care de regula se prefac cel mai mult si nu mimeaza doar de paravan, in timp ce „controlorii” mimeaza in profunzime, dar si la suprafata.

Potrivit studiului, primii au o stare de spirit mai buna.

Citeste continuarea…

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel