Sari la conținut

Premieră medicală în România: pacient operat pe creier, prin pleoapă. O speranță pentru bolnavii de epilepsie

operatie pe creier, epilepsie
Sursă foto: Observator News
Medicul Neurochirurg Georgian Ciobotaru este cel care a ales să trateze epilepsia printr-o procedură în premieră - chiar prin pleoapa pacientului

Premiera medicală în România, ce dă speranță pacienților cu epilepsie. Un bărbat a scăpat de crizele epileptice, după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale efectuată prin pleoapă. Această procedură, realizată la Spitalul Militar acum trei luni, a avut ca efect eliminarea completă a crizelor pacientului în vârstă de 49 de ani.

Bărbatul de 49 de ani din Bucureşti suferea de epilepsie încă din copilărie. După ce la maturitate a suferit un AVC, a ajuns să aibă 3-4 crize pe săptămână, iar o viaţă normală începea să devină o iluzie. Alături i-a fost fratele, care l-a însoţit la fiecare consult şi a urmărit fiecare etapă a procesului de recuperare.

Procedură în premieră – operaţie prin pleoapă

Medicul Neurochirurg Georgian Ciobotaru este cel care a ales să trateze epilepsia printr-o procedură în premieră – chiar prin pleoapa pacientului.

Ciobotaru Georgian, medic neurochirurg, pentru Observator News: Pentru asta, intervenţia necesita un abord destul de profund, prin care noi să înlăturăm o bucată din creier, o bucată care nu era funcţională şi care producea crizele respective. Însă, complicaţiile sunt în general extrem de rare. Gradul de succes este estimat, în literatura internaţională, în jur la 70-80%.

Operaţia a durat peste zece ore şi a fost un succes

Operația a implicat îndepărtarea unei porțiuni din creier care nu era funcțională și care genera crizele epileptice. Deși a durat peste zece ore, intervenția a avut un succes remarcabil, pacientul fiind externat la doar două zile după operație

criza epilepsie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Iorga Diaconescu, fratele pacientului într-un interviu pentru Observator News: „Am menţinut relaţia, mergeam destul de des la control. Plus că ţineam legătura cu domnul doctor nu zilnic, din oră în oră, să-i fac poze, să vadă cum arată operaţia, să vadă cum este starea lui.

Mă bucur enorm de mult pentru fratele meu, în primul rând că este un alt om. Da, deci este un alt om. Faptul că se mişcă mai greu, dar faptul că am încredere să îl las să meargă la cumpărături, la simple cumpărături, la cel mai apropiat magazin din preajmă şi să fiu sigur că se poate întoarce acasă, pentru mine înseamnă enorm, enorm de mult”.

O speranță pentru pacienții cu afecțiuni la nivelul creierului

Nu doar epilepsia se poate trata prin intermediul acestei intervenţii. Majoritatea afecţiunilor la nivelul creierului, care necesită tratament chirurgical pot fi tratate prin pleoapă.

Ciobotaru Georgian, medic neurochirurg: „În general, orice se află în polul temporal poate să fie abordat prin această intervenţie şi este chiar recomandată ca intervenţie de primă elecţie, ca intervenţie de elecţie pentru astfel de localizări, pentru că polul temporal se abordează relativ dificil, iar incizia aceasta este mică, complicaţiile puţine, sejurul mic în spital şi aşa mai departe”.

Spitalul Militar ar putea să pună bazele unei școli de neurochirurgie în România

Echipa medicală de la Spitalul Militar își propune acum să înființeze o școală de neurochirurgie în România, cu scopul de a educa și a forma viitori medici în utilizarea celor mai noi și eficiente metode chirurgicale.

Această inițiativă are potențialul de a transforma fundamental abordarea tratamentului afecțiunilor cerebrale în România, aducând speranță pacienților și consolidând poziția țării pe harta medicală internațională.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel