Sari la conținut

Premieră medicală în România. Pacientă de 53 de ani, șansă la o viață normală după un transfer dublu de ganglioni vascularizați. Aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân suferă o mastectomie

Premieră medicală în România. Pacientă de 53 de ani, șansă la o viață normală după un transfer dublu de ganglioni vascularizați. Aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân suferă o mastectomie

Premieră medicală în România

Echipa chirurgicală a Centrului de Excelență în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă Zetta, coordonată de Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a efectuat în premieră în România, un transfer dublu de ganglioni vascularizați, parte dintr-o operație amplă de reconstrucție a sânului unei paciente și de tratament microchirurgical al limfedemului instalat după mastectomie și iradiere.

Pacienta în vârstă de 53 de ani, din Pitești, a suferit în urmă cu 23 de ani o mastectomie oncologică, în urma căreia a făcut un limfedem.

„De când am avut intervenția de mastectomie, în anul 1999, antebrațul a crescut progresiv în diametru”, a declarat pacienta.

Viața i s-a schimbat complet, iar greutatea membrului său superior îi limita foarte mult activitățile zilnice: nu putea nici măcar să ridice mâna și îi era tot mai greu să își găsească haine potrivite.

Dr. Dragoș Zamfirescu: „Au fost făcute microchirurgical patru anastomoze arteriale și patru venoase”

„Dacă reconstrucția sânului cu lambou DIEP (segment recoltat de pe abdomen) este deja un tratament standard la Clinica Zetta, tratamentul limfedemului este, în mod evident, mult mai delicat și dificil.

Ținând cont de dimensiunile semnificative ale limfedemului, s-a decis efectuarea nu a unuia, ci a două transferuri de ganglioni: unul a fost recoltat din regiunea supraclaviculară  contralaterală (n.r. zona gâtului) și transplantat la nivelul pumnului membrului cu limfedem, iar celălalt a fost cu ganglioni incluși în lamboul DIEP și poziționat la nivelul axilei.

În total, în cadrul acestei intervenții efectuate în premieră în țara noastră, au fost făcute microchirurgical patru anastomoze arteriale și patru venoase.

Genul acesta de intervenții nu fac minuni, nu vindecă, nu înlătură cauza apariției limfedemului, dar reprezintă cea mai nouă și cea mai de succes metodă de îmbunătățire a rezultatelor tratamentului limfedemului și de creștere a calității vieții acestor pacienți.

În acest fel, la aproximativ 20% dintre cazuri se reduc dimensiunile limfedemului în proporție de 50-60%, și în 60% din cazuri reducerea este de sub 50%. Din păcate, există și posibilitatea ca la 20% dintre pacienți să nu se observe nici o schimbare. La 8 zile de la operație, pacienta este bine.

Noi sperăm ca în următoarele luni de zile, să se reducă semnificativ greutatea și dimensiunile antebrațului și astfel să se îmbunătățească calitatea vieții pacientei, să se poată deplasa și să își poată folosi membrul superior”, a declarat doctorul Dragoş Zamfirescu, Medic Primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă.

Aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân suferă o mastectomie

Limfedemul a apărut în urma intervenției de mastectomie, după evidarea ganglionară și radioterapie.

Anual, în România, aproximativ 8.000 de femei diagnosticate cu cancer la sân suferă o mastectomie. Din păcate nu există date statistice despre incidența limfedemului postmastectomie în România, dar la nivel internațional, experții estimează că între 5-40% dintre paciente pot dezvolta un anumit grad de limfedem (breastcancer.org).

Acest risc este cu atât mai mare cu cât pacienta are o disecție și o evidare ganglionară axilară mai agresivă, a făcut radioterapie, este fumătoare, obeză sau are diabet. Chiar și pacientelor cărora li se recoltează doar ganglionul santinela pot sa facă un oarecare grad de limfedem între 4-17% din situații.

Echipa medicală care a luat parte la intervenția efectuată în premieră în România a fost formată din chirurgii dr. Dragoș Zamfirescu, dr. Amit Beedasy, dr. Alexandru Stoian, dr. Raluca Berheci,
dr. Matei Iordache, dr. Natalia Dumitrescu, dr. Vlad Morozan și dr. Andrei Coman și medicii anesteziști dr. Irina Luca, dr. Ioana Grințescu și dr. Ruxandra Avramescu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel