Sari la conținut

Avertismenul medicilor. Au crescut alarmant cazurile de cancer de sân avansate, în timpul pandemiei

sursa foto: Doctorul Zilei

Cancer de sân analize. Importanța prevenției cancerului mamar și procesul de depistare precoce al acestuia sunt două lucruri esențiale în lupta împotriva cancerului mamar.

În context pandemic, s-a sesizat o creștere a numărului de cazuri de boală depistate în stadii avansate în România, din cauza faptului că investigațiile imagistice, precum ecografia și mamografia, teste esențiale în depistarea cancerului de sân, sunt amânate de tot mai multe femei din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus.

Ceștere alarmantă a cazurilor de cancer de sân

Medicii recomandă tuturor femeilor ca începând cu vârsta de 25 de ani să-și facă o autopalpare lunară pentru a depista cancerul de sân precoce. Conform statisticilor, dacă boala este descoperită într-un stadiu incipient, ea poate fi vindecată într-un procent de 98%. Din păcate, pandemia actuală a crescut și mai mult procentul cazurilor depistate în stadii avansate, când boala este mult mai greu de tratat.

„Dacă ne uităm la datele pe care le avem, observăm o creștere alarmantă a cazurilor avansate de cancer de sân, cu 30%, nu doar în România, ci la nivel mondial. Investigațiile imagistice, precum ecografia și mamografia, sunt amânate de teama infectării cu noul coronavirus. Tragem un semnal de alarmă, cu această ocazie, și recomandăm femeilor să meargă la medic pentru controalele de rutină și screeningurile anuale.

Screeningul depistează afecțiunea într-un stadiu preclinic, atunci când este vizibilă doar imagistic, iar boala are curabilitate de 98%. În schimb, un cancer de sân descoperit în stadiul III are o curabilitate între 50% și 60%.

Mai mult, un cancer de sân depistat tarziu poate avea un prognostic nefavorabil, cu implicații inclusiv asupra sistemului sanitar, din cauza tratamentului complex, cel citostatic, care este foarte scump.’’, declară dr. Victor Titirez, medic specialist în chirurgia oncoplastică a sânului, Centrul de excelență în patologia sânului din Spitalul Euroclinic.

Teama de infectare nu ar trebui să împiedice femeile să facă investigații

Dr. Titirez încurajează pacientele care observă orice modificare la nivelul sânilor să meargă cu încredere la medic pentru o evaluare amănunțită.

„Frica de a merge la medic este completată acum de frica de a nu fi contaminat cu COVID-19 în spital. Considerăm că această teamă nu ar trebui să fie un impediment pentru a te programa la un control de rutină, care poate sta la granița dintre viață și moarte, din păcate.’’, completează Dr. Victor Titirez, medic specialist în chirurgia oncoplastică a sânului.

Reamintim că în România, la momentul acesta, nu există un program de screening național, pentru a depista afecțiunea într-un stadiu preclinic. Femeile ar trebui să înceapă evaluarea sânilor în funcție de istoricul familial, dacă a fost depistat cancerul în familia sa sau nu. Studiile arată că aproximativ 10% din toate cancerele de sân pot fi transmise genetic.

Dacă există un istoric, se recomandă, pe lângă investigațiile imagistice, analize genetice pentru a afla dacă pacienta este încadrată într-o grupă de risc crescută, iar evaluarea poate începe, în astfel de cazuri, și de la vârsta 30 de ani.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel