joi, august 11, 2022

Premieră medicală la Spitalul de Urgență Suceava. O tumoră hepatică de mari dimensiuni, „topită” cu microunde.

O procedură folosită în premieră în regiunea Moldovei a fost realizată, pe 11 noiembrie la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava (SPJSV).

Medicii de la SPJSV au practicat o procedură de ablatie (topire) a unei tumori hepatice maligne (de tip hepatocarcinom) ce masura aprox 7/6/5cm, prin ghidaj Computer Tomografic(CT) si ultrasonografic cu ajutorului unui dispozitiv cu microunde, la un pacient in varsta de 82 de ani.

Te-ar mai interesa: Vedeta lunii SEPTEMBRIE: zodia care va avea noroc ...

Premieră medicală la Spitalul de Urgență Suceava

Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a explicat că este vorba despre „topirea” cu microunde a unei tumori hepatice maligne neoperabile, de mari dimensiuni, printr-un orificiu de 4 mm.

„S-a procedat la ablația unei tumori de tip hepatocarcinom de 7/6/5 cm, prin ghidaj computer tomografic (CT) și ultrasonografic cu ajutorul unui dispozitiv cu microunde, la un pacient în vârstă de 82 de ani”, a arătat dr. Calancea.

Interventia a fost realizata de medicii radiologi Dr. Catalin Lulciuc (SPJSV) si Dr. Mugur Grasu (Spitalul Clinic Fundeni) in echipa cu Dr. M. Jr Creteanu si Dr. E. Gavriliuc din cadrul Compartimentului de Radiologie Interventionala SPJSV.

Te-ar mai interesa: Cum depozităm corect mâncarea în frigider: Dacă fa...

Ce este ablația prin moicrounde

Dr Cătălin Lulciuc (Medic Radiolo) a declarat că ablația cu microunde este o tehnologie nouă, care distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor. „

„Folosind un ghidaj imagistic CT si ultrasonografic, reusim sa introducem antena direct in mijlocul tumorilor, avand repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aprox 4-5mm. In urma interventiei, pacientul poate pleca acasa chiar din a doua zi, fara a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare.

Te-ar mai interesa: Un AVC poate fi observat înaintea producerii. Iată...

Decizia de ablatie prin microunde a tumorilor hepatice este luatã de cãtre o echipã multidisciplinarã, formatã din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generalisti, radiologi si radioterapeuti. Metodele minim-invazive de ablatie tumorala se pot folosi si pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare si osoase, atat pe tumori primare cat si pe metastaze.

Aceaste proceduri se vor face ca practica uzuala la SPJSV in cel mai scurt timp. Multumesc mult echipei, fara de care aceasta prima interventie la SPJSV, nu ar fi fost posibila”, a declarat dr. Cătălin Lulciuc.

Te-ar mai interesa: Top alimente bogate în IOD. Asigură-te că le consu...

Managerul dr. Alexandru Calancea a precizat că un aparat de ablație prin radiofrecvență (RFA), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziționat de spital, prin ordonatorul principal de credite Consiliul Județean Suceava, alături de alte aparate de ultimă generație, până la sfârșitul acestui an.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private