Sari la conținut

Premieră medicală mondială: Bioimplanturi cardiace pentru tratamentul infarctului miocardic

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un nou studiu clinic a obţinut rezultate promiţătoare privind eficienţa unui medicament de pionierat ce vizează repararea inimii pacienților care au suferit un infarct miocardic. Este vorba de noile terapii bazate pe aplicarea celulelor stem și a ingineriei tisulare pentru regenerarea țesuturilor deteriorate.

Acest studiu de pionierat susține siguranța bioimplanturilor numite PeriCord, realizate din celule stem din cordonul ombilical și pericardul de la un donator de țesut, care ajută la regenerarea și revascularizarea zonei afectate.

Studiul a monitorizat mai multe cazuri de intervenție chirurgicală în domeniul ingineriei medicale a țesuturilor pe parcursul a trei ani, constatând o biocompatibilitate excelentă și absența respingerii la pacienți.

Potrivit autorilor studiului publicat în revista eBioMedicine, medicamentul este aplicat la pacienții cu un bypass coronarian, utilizând procedura pentru a repara cicatricea din zona inimii afectate de infarct, care și-a pierdut capacitatea de a bate atunci când fluxul sanguin s-a oprit.

Prima intervenție a acestei noi terapii a avut loc în urmă cu aproape 4 ani. În urma succesului său, a fost inițiat un studiu pentru a demonstra siguranța clinică a noului bioimplant.

riscu de infarct
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiul a inclus 12 candidați la bypass coronarian, 7 tratați cu bioimplanturi și 5 fără, pentru a compara rezultatele.

„Acest studiu clinic uman de pionierat vine după mulți ani de cercetare în domeniul ingineriei tisulare, reprezentând un tratament foarte inovator și plin de speranță pentru pacienții cu o cicatrice cardiacă rezultată în urma unui atac de cord”, a declarat dr. Antoni Bayés, cercetător ICREC și primul autor al articolului, referindu-se la PeriCord, potrivit 360medical.ro.

În timp ce studiul actual a urmărit să demonstreze siguranța acestui nou medicament în contextul infarctului miocardic, rezultatele sale pozitive au arătat că PeriCord posedă și alte proprietăți excepționale. Acesta s-a dovedit a fi un medicament cu o biocompatibilitate excelentă, minimizând drastic riscul de respingere și asigurând o toleranță perfectă din partea organismului, scriu autorii. În plus, are proprietăți antiinflamatorii, deschizând calea pentru aplicații mai largi în patologiile care implică inflamații.

Odată ajunși în sala de operație, chirurgii atașează bioimplantul generat în laborator la zona afectată a inimii pacientului. După un an, țesutul implantat aderă și se adaptează perfect la structura inimii, acoperind leziunea creată de infarct.

Simptome alarmante

Oboseală

Când arterele se îngustează, inima începe să primească mult mai puțin sânge decât înainte, ceea ce complică activitatea sistemului circulator. Iar primul semn al acestor probleme este somnolența persistentă și o senzație de oboseală accentuată, scrie Healthline.

Gâfâiala şi probleme cu respiraţia

Dacă inima nu primește suficient sânge, înseamnă că plămânii sunt incapabili să obțină dsuficient oxigen cât este necesar. Deci, dacă aveți frecvent probleme cu respirația, este indicat să consultați un medic cât mai repede posibil.

atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Slăbiciune

Dacă simțiți slăbiciune în corp înseamnă că există prea puțin sânge în artere, iar mușchii nu primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie. Deci, dacă te simți adesea o stare de rău fără un motiv aparent, acesta poate fi un semn clar al instalării unei afecţiuni cardiovasculare.

Vertij și transpirație rece

Întreruperea fluxului de sânge către creier poate pune viața în pericol. Dacă te confrunţi cu transpirații reci și amețeli, solicită cât mai repede un consult medical.

Presiune în piept

În cazul apariţiei unor simptome precum presiune excesivă în piept, disconfort în această zonă, apelaţi serviciul de urgenţe medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel