miercuri, iunie 16, 2021

Venele varicoase vor putea fi acum înlăturate printr-o nouă procedură medicală. Este vorba despre o premieră națională pusă la punct de chirurgii de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Tehnica presupune

“arderea” întregului vas bolnav cu o substanţă polimerizatoare. Astfel, se introduce un cateter fin în vasul bolnav, unde se eliberează o substanţă activă, un polimer, care desfiinţează vena bolnavă. Cateterul se retrage apoi progresiv și rămâne substanţa care care distruge vena cu pricina.

Intervenţia este minim invazivă, se poate aplica în circa 30 de minute, fără o pregătire preoperatorie, iar durata de recuperare este foarte mică. Astfel, după câteva ore, pacientul pleacă pe propriile picioare pentru că nu este nevoie de anestezie loco-regională, rahianestezie sau peridurală

şi sunt excluse riscurile post-anestezie.

Metoda nu are contraindicaţii sau limite de vârstă, dar se recomandă în fazele incipiente ale bolii varicoase. Anestezia este punctiformă. Prima intervenţie a fost deja efectuată. Este vorba despre o femeie de 40 de ani. Care. după jumătate de oră, a putut pleca acasă, vindecată de varice.

Echipa medicală a fost condusă de şeful Secţiei de Chirurgie Generală I, dr. Sorin Olaru.

Pentru că intervenţia se poate efectua în pauza de masă, este supranumită “Lunch time surgey”. Metoda este folosită de câţiva ani în Europa, dar la noi a pătruns

mai târziu din cauza costurilor foarte ridicate ale substanţei polimerizatoare.

Intervenţia este gratuită pentru pacienţi, deşi preţul substanţei active polimerizatoare este foarte ridicat. În corpul uman, 95% din sânge se întoarce la inimă prin sistemul venos profund şi doar 5% din sânge se întoarce prin sistemul venos superficial. În mod normal, aceste vene superficiale nu sunt sinuoase, ci au traiectul drept.

Când ele se umflă şi devin sinuoase, pronunţate, dilatate, înseamnă că sunt bolnave, sângele stagnează, se trombozează şi se poate infecta, constituind o posibilă complicaţie.

Ultimele stiri

Parteneri