Sari la conținut

Premieră medicală: primul transplant de rinichi de porc la un pacient în viaţă

O echipă de chirurgi americani a realizat transplantarea unui rinichi de la un porc modificat genetic la un pacient în viaţă, o premieră care reprezintă un nou pas către o potenţială soluţie la deficitul cronic de donări de organe.

Pacientul, în vârstă de 62 de ani, se recuperează bine după operaţia care a avut loc în urmă cu mai puţin de o săptămână, a declarat într-un comunicat Massachusetts General Hospital din Boston.

Rinichi de la porci modificaţi genetic au fost deja transplantaţi şi funcţionau şi la oameni aflaţi în stare de moarte cerebrală, mai notează AFP.

sursa foto: massgeneral.org

Pacienţi în viaţă au primit deja un transplant de inimă de la un porc modificat genetic, dar au decedat. Aceste modificări genetice sunt efectuate pentru a reduce riscul de respingere, potrivit sursei citate de Agerpres.

„Medicii mi-au explicat în detaliu avantajele şi dezavantajele procedurii. Am văzut aceasta ca pe o modalitate nu numai de a mă ajuta, ci şi de a da speranţă miilor de persoane care au nevoie de un transplant pentru a supravieţui”, a spus pacientul, Richard Slayman.

Premiera mondială a unui transplant de rinichi de porc la un om aflat în moarte cerebrală a avut loc în septembrie 2021 şi a fost efectuat de chirurgi de la NYU Langone Hospital din New York.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel