Sari la conținut

53 de transplanturi efectuate în România în doar două luni de zile

Sursă foto: Facebook Agentia Nationala de Transplant

Un număr mare de pacienți din România sunt înscriși pe listele de așteptare pentru un transplant de la un donator care le poate salva viața. Cu toate acestea, numărul de donatori de organe este scăzut, cu mult sub necesar, mai ales după pandemia de Covid-19.

Un număr de 53 de transplanturi au fost efectuate de la începutul anului şi până în prezent, anunţă Agenţia Naţională de Transplant. Dintre cele 53 de transplanturi, 39 au fost de la donator în moarte cerebrală şi 14 de la donatori vii, dintre care trei pediatrici.

Potrivit sursei citate de 360medical.ro, de la începutul anului au fost prelevate organe de la 14 donatori în moarte cerebrală. În acelaşi interval, au fost realizate 26 transplanturi renale (din care 12 de la donator viu) şi 13 transplanturi hepatice (din care două de la donator viu).

Primul transplant pediatric renal, la Cluj

Primul transplant pediatric renal de la donator viu din acest an, a fost efectuat în ianuarie la un spital public din Cluj.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Date publicate de Agenția Națională de Transplant (ANT) arată că, în 2023, în România s-au înregistrat circa 80 de donatori de organe și s-au realizat peste 300 de proceduri de transplant.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel