Sari la conținut

Premieră: Test de sânge la domiciliu pentru depistarea maladiei Alzheimer

Alimente care pot preveni boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O companie farmaceutică a lansat primul test de sânge care se adresează direct consumatorilor finali pentru a detecta nivelurile anormale de beta-amiloid, o proteină care joacă un rol cheie în declanşarea maladiei Alzheimer şi care apare cu mai mulţi ani înainte de manifestarea primelor simptome de demenţă.

Noul test, denumit AD-Detect, costă aproape 400 de dolari şi foloseşte aceeaşi tehnologie ca testul de sânge lansat de aceeaşi companie la începutul anului 2022 pentru uz clinic.

„Unul dintre avantajele de a avea un astfel de test de depistare a proteinei beta-amiloid este acela că te ajută să afli, posibil cu mai mulţi ani înainte de a deveni simptomatic, dacă ai un risc de a dezvolta Alzheimer”, a declarat Michael Racke, directorul departamentului de dispozitive medicale neurologice din cadrul companiei americane producătoare, Quest Diagnostics.

Anunţul survine la scurt timp după ce Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a decis la să acorde o autorizaţie completă medicamentului Leqembi (lecanemab-irmb), dezvoltat de producătorul japonez de medicamente Eisai şi partenerul său, grupul american Biogen, care elimină proteinele beta-amiloid din creier şi care a demonstrat că încetineşte progresia maladiei Alzheimer la pacienţii aflaţi în stadii timpurii ale bolii.

Un tratament similar, donanemab, dezvoltat de Eli Lilly, este evaluat în prezent de experţii de la FDA. Înainte de dezvoltarea acestor două medicamente, tratamentele concepute împotriva Alzheimer vizau doar simptomele, nu şi cauza bolii.

Testul se adresează adulţilor cu vârsta de 18 ani şi peste, care pot avea pierderi uşoare de memorie sau un istoric familial de Alzheimer şi care doresc să-şi evalueze propriul risc pentru această boală.

Pentru a putea fi folosit la domiciliu, utilizatorii trebuie mai întâi să-l achiziţioneze de pe site-ul companiei. Prin telemedicină, un medic va analiza achiziţia pentru a se asigura că este necesară din punct de vedere medical şi va plasa o comandă în numele pacienţilor. Aceştia îşi pot revizui rezultatele online şi au posibilitatea de a se consulta cu un medic, fără costuri suplimentare.

Noul test de sânge, creat şi verificat într-un singur laborator, nu a trecut prin nicio procedură de verificare din partea FDA, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.