marți, iulie 27, 2021

Premierul Luxemburgului, testat pozitiv Covid la doar două zile după ședința CE. Liderii europeni, în pericol?

În vârstă de doar 48 de ani, prim ministrul Luxemburgului a fost depistat pozitiv la un test

COVID-19. În urmă cu doar două zile, Xavier Bettel a participat la summit-ul european, acolo unde s-au întâlnit mai mulți oficiali europeni și șefi de state, printre care și președintele României, Klaus Iohannis.

Premierul Luxemburgului, testat pozitiv Covid

Imediat după ce a fost depistat cu Covid, Xavier Bettel a intrat în izolare pentru zece zile, a anunţat duminică serviciul său de presă într-un comunicat. Premierul luxemburghez are simptome ușoare, cu tuse și febră. Acesta a primit doar prima doză din vaccinul AstraZeneca la 6 mai.

Conform regulilor din Luxemburg, sunt considerate „contacţi

direcţi” ai bolnavului persoanele care au petrecut cel puţin 15 minute cu el la o distanţă de mai puţin de doi metri şi fără mască. Or, „măsurile de protecţie au fost respectate” în cele două zile ale summitului.

„Niciun şef de stat şi de guvern nu se numără pe lista contacţilor direcţi ai premierului”, a declarat o purtătoare de cuvânt a premierului, potrivit AFP.

Liderii europeni, în pericol?

Medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că, atâta timp cât cei prezenţi la summit au respecta regulile, nu au motive de îngrijorare. Cu toate acestea, ar fi indicat să se testeze pentru siguranţa

lor.

„Este clar că în momentul respectiv putea să aibă și să transmită coronavirus. Dar cred că în contextul în care s-au respectat toate măsurile de distanțare fizică, de protecție, lumea ar putea fi protejată.

Din punctul lui de vedere, acesta se va supune legislației de sănătate din țara natală, adică o anumită carantină, de izolare, de urmărire a tratamentului, pentru că are și simptome.

Iar pe de altă parte ar fi o măsură suplimentară de siguranță ca toți cei care au fost contacte directe să poată intra în acea metodă de prevenție, de testare, să vadă dacă au acest coronavirus.

Și monitorizat în așa fel încât starea de sănătate să fie ținută sub control, iar orice simptomatologie suspectă să fie luată în calcul și să fie tratată din timp”, a declarat medicul UPU, Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena 3.

Ultimele stiri

Parteneri