Prepararea alimentelor, esențială în prevenirea anemiei. Nutriționist: Așa se triplează cantitatea de fier absorbită din alimente

Anemia este o afecțiune caracterizată de nivelul scăzut al globulelor roșii din sânge. Acest lucru poate dăuna întregului organism, întrucât celulele roșii sunt responsabile pentru alimentarea cu oxigen a tuturor țesuturilor și organelor. 

Anemia feriprivă este cauzată de carența de fier. Fierul este un mineral esențial pentru menținerea funcțiilor normale ale globulelor roșii. Fără fier, acestea nu pot transporta oxigenul în mod corespunzător.

Anema feriprivă poate fi vindecată cu ajutorul tratamentelor prescrise de medic sau, de asemenea, cu ajutorul alimentației.

Este adevărat că alimentele bogate în fier sunt de nelipsit în dieta unei persoane care suferă de anemie feriprivă dar, de asemenea, și modul de preparare este important.

Cum prerari alimentele ca să eviți anemia?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie pe o rețea de socializare un fapt mai puțin cunoscut despre anemie. Aceasta poate fi ameliorată prin prepararea alimentelor într-un anumit mod.

Cum scăpăm de anemie?

Cu spanac, ar spune Popeye-marinarul. Eu zic cu tocăniță…gătită înăbușit. Metoda de gătit are impact pozitiv asupra conținutului de fier din alimente:

  • Gătitul în mediu acid (pe bază de sos de roșii) și folosirea de oțet în salate cresc utilizarea fierului din mâncare; vitamina C din fructe și legume triplează cantitatea de fier absorbită din alimente.
  • Prepararea alimentelor în vase din fontă sau fier îmbogățește substanțial conținutul de fier al produsului final: 100g sos de spaghete gătit în cratiță de inox conține 1 mg fier, în timp ce gătitul în cratița din fontă îi adaugă încă 10 mg fier.

Fierul nu este distrus de căldură, deci carnea preparată în sînge este la fel de bogată în fier ca și cea bine gătită. Contează ce bucată de carne alegem, cu cât este mai roșie și mai închisă la culoare, cu atât are mai mult fier. Pulpele de pui, de exemplu, au de 4 ori mai mult fier decât pieptul!”, recomandă Mihaela Bilic, nutriționist.

Recent Posts

Ce poţi să faci cu OUĂLE rămase de la sărbătorile pascale. 6 REŢETE savuroase

După sărbătorile Pascale, mulți dintre noi rămân cu o mulțime de ouă fierte neconsumate. În…

9 secunde ago

Patru cutremure într-o zi. Ce cartiere din București sunt mai sigure

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs, marţi seară, în judeţul Buzău, la o adâncime…

21 de minute ago

Cel mai frumos loc de pe litoralul românesc. Stațiunea unică în Europa de care mulți români nici nu au auzit

Una dintre cele mai frumoase stațiuni de pe litoralul românesc nu a fost încă descoperită…

40 de minute ago

Un medic de 84 de ani, participant la competiții sportive. Schimbarea pe care a făcut-o la 40 de ani i-a îmbunătățit viața considerabil

Secretul longevității. Joseph Maroon, medic neurochirurg la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh și colaborator…

o oră ago

Cum poți obține banii din Pilonul 2 de pensii de la o rudă decedată. Poți primi toată suma în 10 zile

Cum poți obține banii din Pilonul 2 de pensii de la o rudă decedată. Banii…

o oră ago

HOROSCOP. Patru ZODII norocoase după Paşte. Trag CARTEA câştigătoare!

Astrele aduc vești minunate vor face fericită viața acestor semne zodiacale imediat după Paște. Chiar…

2 ore ago

Citeste si: