Sari la conținut

Preparatele lanţurilor fast-food din SUA, mai sărace în calorii decât mâncărurile oferite de unele restaurante

O masă într-un restaurant care nu aparţine marilor lanţuri fast-food din SUA ar putea conţine cu două până la trei ori mai mult cantitatea de calorii cerută în mod normal, arată un studiu al Universităţii Tufts din Massachusetts, citat de AFP.

În timp ce industria fast-food se pregăteşte să aplice noile reglementări federale care le obligă să afişeze caloriile la fiecare preparat, aproape jumătate din restaurante nu se vor supune acestor reguli. Aceasta pentru că noua obligaţie priveşte doar lanţurile fast-food care numără cel puţin 20 de restaurante. Or, se estimează că 50% din restaurantele din SUA nu intră în această categorie, ceea ce ar putea reduce eficacitatea acestei măsuri menite să lupte contra obezităţii, notează autorii studiului apărut în Journal of Internal Medicine, o publicaţie a Journal of the American Medical Association (JAMA).

Tocmai această jumătate de „mici” restaurante a atras atenţia cercetătorilor Universităţii Tufts din Massachusetts (nord-est) care au analizat 157 de preparate provenind din 33 de restaurante individuale sau care aparţin unor lanţuri mici situate pe o rază de 20 de kilometri în jurul Boston. Cercetătorii au ales cele mai populare preparate din cele două tipuri de restaurante cele mai frecventate din SUA, respectiv mexican, american, chinezesc, italian, japonez, thailandez, indian, grec şi vietnamez.

„În medie, preparatele studiate conţineau 1.327 calorii, ceea ce este cu mult peste ceea ce un adult are nevoie să consume la o singură masă”, subliniază Susan Roberts, directorul laboratorului de metabolism al Human Nutrition Research Center on Aging de la Universitatea Tufts.

„Măncărurile din toate aceste restaurante furnizează o cantitate de calorii cu mult mai mare decât cea cerută pentru menţinerea greutăţii”, a spus ea.

Circa 73% din preparatele analizate aveau cu mai mult de jumătate peste cele 2.000 de calorii zilnice recomandate de Agenţia americană de produse alimentare şi medicamente (FDA), în timp ce 7,6 % conţineau mai mult decât totalul de calorii necesare pentru o zi.

Preparatele din restaurantele italieneşti au fost cele mai bogate în calorii, cu o medie de 1.755 calorii, urmate de cele din restaurantele americane (1.494 calorii) şi chinezeşti (1.474 calorii). La polul opus s-au situat mâncărurile oferite în restaurantele vietnameze şi japoneze, cu o medie de 922 calorii şi, respectiv, 1.027 calorii.

Studiul a fost realizat în perioada iunie – august 2011, pe baza preparatelor selectate după preferinţele unor consumatori stabiliţi în urma unor cercetări făcute pe Internet.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel