Din cuprinsul articolului
Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (A.N.P.P) a dezvăluit într-o intervenție care sunt problemele cu care se confruntă spitalele și unitățile sanitare din România.
În ultimii 10 ani au avut loc 14 incendii în spitalele din România. Incendiile de la Maternitatea Giulești (august 2010), cel de la Piatra Neamț (noiembrie 2020) sunt printre cele mai grave, urmate de recentul incediu de la Spitalul Matei Balș. În acest sens, președintele A.N.P.P a dezvăluit care este realitate spitalelor din România și de ce se poate întâmpla oricând o altă tragedie.
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a vorbit prin intermediul unei intervenții telefonice, la Antena 3, despre problemele existente în spitalele și unitățile sanitare din România
„Eu, în ultima perioadă, am monitorizat mai multe spitale. Ultimul control l-am făcut la o unitate mare din subordinea Ministerului Sănătății, în București, și ce am găsit acolo m-a îngrozit. Acum pregătesc un raport, care e destul de stufos, pentru ministrul Sănătății.
Au central termică, dar înăuntru am găsit niște improvizații, gunoaie depozitate și tot felul de materiale, plus că mirosea a gaze. Nu aveau decât o improvizație de sistem de alarmă care nu știu dacă funcționa, era de domeniul uz casnic. Nu am văzut să aibă vane de închidere automată în cazul unei scurgeri de gaze. Camera de depozitare a buteliilor de oxigen este corp comun cu centrala termică. Stația de oxigen e corp comun cu ea.
Am avut unele intervenții și în trecut, chiar după incendiul de la Piatra Neamț. Acum pregătim mai multe materiale pentru că noi am constatat niște deficiențe nu doar la nivelul Ministerului Sănătății. Nu am avut nicio întâlnire pe tema asta, pentru că nu a fost timp, noi chiar acum monitorizăm”, declară președintele A.N.P.P, Vasile Barbu, potrivit DC News.
În ciuda numeroaselor tragedii întâmplate în unitățile sanitare din România, riscul de a se repeta un astfel de incident este semnificativ, iar măsurile necesare nu au fost adoptate pentru a evita și alte accidente.