Sari la conținut

Președintele acuzat că s-a vaccinat anti-covid „la chiuvetă”. Dosarul poliției scoate la iveală detalii șocante privind campania de vaccinare

Poliția federală braziliană l-a acuzat oficial pe fostul președinte Jair Bolsonaro de fraudă în dosarele sale de vaccinare, deschizând calea unor acuzații penale, potrivit unui raport al poliției consultat marți de Reuters.

O anchetă a biroului controlorului general constatase deja că dosarele de vaccinare ale lui Bolsonaro au fost falsificate pentru a sugera că a fost vaccinat împotriva COVID-19 în Sao Paulo în iulie 2021, când nu se afla în oraș.

Însă această anchetă a recomandat închiderea dosarului „din lipsa unor probe suficiente” pentru a-i găsi pe responsabili, constatând că numeroşi funcţionari puteau introduce date false, având acces la sistemul informatic de vaccinare.

Însă ancheta separată desfășurată de poliția federală braziliană a concluzionat că Bolsonaro poate fi pus sub acuzare pentru falsificarea datelor din sistemul de sănătate publică (SUS) al Braziliei și formarea unei grupări infracționale pentru a se sustrage regulilor privind sănătatea publică.

Fostul președinte brazilian declară că „lumea știe” că nu s-a vaccinat anti-Covid

Mauro Cid, unul dintre foștii consilieri ai lui Bolsonaro, a fost acuzat la rândul său în raportul poliției. Cid fusese deja arestat în luna mai a anului trecut ca parte a investigației, dar eliberat în urma unei înțelegeri cu autoritățile.

Poliția braziliană a constatat că acest consilier al lui Bolsonaro, un locotenent-colonel în armata braziliană, a fost cel care a obținut fraudulos certificatele de vaccinare pentru fostul președinte și fiica sa Laura. Poliția federală afirmă că Cid a acționat la rugămintea lui Bolsonaro.

Mărturia depusă de Cid ca parte a înțelegerii sale cu autoritățile a fost folosită ca dovadă împotriva fostului său șef.

Contactat de Reuters, Bolsonaro a declarat că nu s-a vaccinat anti-Covid și că nu a făcut nimic greșit.

„Este o investigație selectivă. Eu sunt calm”, a spus fostul președinte, adăugând că „lumea știe că eu nu am luat vaccinul”.

Poliția federală susține că certificatele de vaccinare false au fost emise „pentru a obține avantaje necuvenite în legătură cu eludarea regulilor sanitare introduse în timpul perioadei de pandemie”.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Jair Bolsonaro este vizat de mai multe anchete penale în Brazilia

În timpul mandatului său Bolsonaro a bagatelizat constant riscurile reprezentate de coronavirus și importanța vaccinării anti-Covid, o boală care a ucis peste 700.000 de persoane în Brazilia.

„Unii spun că dau un exemplu prost. Dar imbecililor, idioților care spun asta, răspund că am luat deja virusul, am anticorpii, deci de ce mă vaccinez?”, declara el în decembrie 2020, ignorând cazurile de recontaminare din întreaga lume, inclusiv Brazilia, care la momentul respectiv înregistrase al doilea cel mai mare bilanț din lume privind decesele provocate de coronavirus.

Raportul prin care poliția federală îl acuză pe Bolsonaro de comiterea unor infracțiuni deschide calea pentru ca procurorul general al Braziliei să îl poată inculpa în fața Curții Supreme a țării.

Justiția braziliană i-a interzis deja fostului președinte să candideze la o funcție publică timp de 8 ani din cauza răspândirii de dezinformări în timpul alegerilor prezidențiale din 2022.

Poliția braziliană i-a confiscat recent pașaportul într-o anchetă separată privind rolul său într-o presupusă tentativă de lovitură de stat menită să îl împiedice pe Luiz Inacio Lula da Silva, câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2022, să fie învestit în funcție.

Săptămâna trecută, foștii comandanți ai armatei și forțelor aeriene braziliene au confirmat că Bolsonaro a discutat despre un proiect de ordonanță care să împiedice tranziția pașnică a puterii după alegeri.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel