marți, ianuarie 19, 2021
Andrada Lăcătuș

Președintele Klaus Iohannis a susținut, în cadrul unei declarații de presă, că România a întâmpinat dificultăți în a face față unei crize sanitare pentru care nu era pregătită! Iată cum afectează pandemia sistemul de sănătate deja vulnerabil.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România trece printr-o criză sanitară fără precedent, conform Digi24. În timpul declarației de presă, președintele a invocat numeroasele cauze pentru care România nu a avut mijloacele necesare pentru a susține efectele devastatoare ale pandemiei.

Sistemul de sănătate, deja vulnerabil, este în continuare încercat de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și urmările acestuia. Sute de români și-au pierdut viața în lupta cu virusul, iar cadrele medicale din unitățile sanitare încearcă să prevină consecințele infectărilor.

Cu toate acestea, sistemul de sănătate a fost grav afectat de autoritățile care „au blocat dezvoltarea, nu au investit în infrastructură şi au direcţionat fondurile publice în infrastructura de partid”. Președintele numește Partidul Social Democrat responsabil pentru toate neregulile aflate în sistemul sanitar.

„Problemele sistemice acute au dus România în punctul în care statul era în pericol să nu îşi mai poată îndeplini misiunea sa fundamentală: aceea de a proteja sănătatea şi drepturile cetăţenilor”, a susținut Iohannis în cadrul declarației, conform Digi24.

Pentru a-și susține afirmațiile, președintele a precizat că Guvernul PNL s-a mobilizat în privința pandemiei. Deși resursele au fost restrânse, acesta a reușit să introducă reforme importante care pot schimba România și sistemul sanitar. Până în acest moment, președintele susține că a făcut eforturi uriașe, împreună cu Guvernul, pentru a combate epidemia de Covid-19.

Mai mult de atât, s-a concentrat pe efectele negative pe care aceasta le-a creat la nivel național, afectând economia, educația și zona socială.

Cum va fi îmbunătățit sistemul de sănătate?

În ceea ce privește sistemul sanitar, Ludovic Orban a menționat recent că spitalele vor primi finanțarea necesară pentru modernizare.  Finanțarea va începe în 10 spitale din București, ca reacție la situațiile medicale din contextul pandemic actual. În total, este prevăzută finanțarea a 22 de spitale din întreaga Capitală. Bugetul acestei investiții va fi de peste 100 de milioane de euro. Cu această sumă, spitalele vor fi dotate cu aparatură, echipamente și alte investiții utile.