Sari la conținut

Prevenirea bolii Alzheimer. Cum îți „antrenezi” creierul pentru a-l menține activ și sănătos?

boală genetică rară

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care provoacă probleme de memorie, comportament și gândire. Prevenirea bolii Alzheimer nu este complet posibilă, însă dezvoltarea acesteia poate fi încetinită semnificativ. 

Deși nu există tratamente care să vindece această boală sau metode eficiente de prevenire, dezvoltarea afecțiunii poate fi prevenită cu ajutorul unor obiceiuri sănătoase. Acestea mențin creierul activ, un lucru foarte important în lupta împotriva bolii.

Prevenirea bolii Alzheimer și încetinirea dezvoltării acesteia

Potrivit DC News, Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea ne spune cum putem evita degradarea sistemului nervos pentru a încetini dezvoltarea bolii Alzheimer și pentru a ne menține creierul sănătos.

„Câteva cuvinte despre degradarea sistemului nervos.

Sunt mai multe tipuri de demențe: demență senilă, vasculară etc. S-a conturat, în această eră „supramodernă”, o boală care la noi nu era acum ceva timp – Alzheimer. Recomand prevenirea acestei boli. Pentru că se poate! Pornim din copilărie, de la educație. Dar putem face pe tot parcursul vieții activități care ajută creierul și îl mențin „în formă”.

Citeste si:

Iată câteva:

  • Discuțiile. În dialog ne punem mintea la contribuție, se creează sinapse (adică legături). Iar creierul trăiește prin legături.
  • Alimentația.
  • Somnul. În timpul somnlui se produce „curățarea” creierului. Trebuie să dormim!
  • Aer curat. Drumeții la munte, cât mai des.
  • Atmosferă plăcută, neconflictuală. Fără izolare și fără stat cu ochii în televizor sau în telefon / tabletă, că ne atrofiem cerebral.
  • Rebus, șah, puzzle. Este excepțional!
  • Învățați limbi străine după vârsta de 60 de ani.
  • Lucruri noi, oameni noi, locuri noi. Toate acestea înseamnă sinapse noi, deci un creier funcțional”, recomandă Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea.

Suprasolicitarea creierului, una dintre cauzele bolii Alzheimer

„Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului.

Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru îl începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri.

Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului”, a mai spus neurochirurgul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.