Sari la conținut

Previziune sumbră: E posibil să avem un cutremur de 7 grade şi în România

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Tot mai multe cutremure din cauza încălzirii globale

Mihai Diaconescu, seismolog INFP, a declarat la Antena 3 că este posibil să avem un cutremur de 7 grade şi în România.

În momentul în care a fost întrebat dacă ne putem aștepta ca un cutremur ca cel din Turcia să se producă și în România, seismologul nu a negat această variantă.

„Eu zic că este posibil să se întâmple. Nu s-a mai produs un cutremur de 7 grade din 1990, când au fost cele două cutremure. Inițial, unul a fost creditat cu 6,9 grade, iar americanii de la USGS îl creditează cu 7,1.

Sunt 32 de ani, deci ar putea să se producă și la noi, mai ales că nu am sesizat ca din 2004 încoace să mai producă un cutremur de 6 grade, de exemplu”, a spus Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), marţi, la Antena 3 CNN.

Mihai Diaconescu subliniază că seismele dici și dese din România au fost superficiale și nu eliberează din tensiunile acumulate.

„Nu, cutremurele acestea care au avut loc au fost superficiale, undeva în jur de 20 de kilometri ori la noi, cel puțin până acum, cutremurele de peste 7 au fost generate la adâncimi mari, peste 90 de kilometri”, a punctat Mihai Diaconescu.

Sursă: Rețete și vedete

Să fii pregătit pentru un cutremur este o sarcină și o responsabilitate permanentă. Un cutremur este unul dintre cele mai grave dezastre naturale care pot avea loc într-o zonă urbană. Iată câteva dintre lucrurile pe care nu trebuie să le faceți în timpul unui cutremur.

Ce NU îți recomandă salvatorii și experții să faci în timpul unui cutremur

Pe baza anilor de cercetare despre modul în care oamenii sunt răniți sau uciși în timpul cutremurelor și a experiențelor echipelor de căutare și salvare din SUA și din străinătate, aceste trei acțiuni nu sunt recomandate pentru a vă proteja în timpul cutremurelor:

NU fugiți afară sau în alte încăperi în timpul cutremurului

Zona din apropierea pereților exteriori ai unei clădiri este cel mai periculos loc în care vă puteți afla. Ferestrele, fațadele și detaliile arhitecturale sunt adesea primele părți ale clădirii care se prăbușesc. Pentru a vă feri de această zonă periculoasă, rămâneți înăuntru dacă sunteți înăuntru și afară dacă sunteți afară.

De asemenea, trepidațiile pot fi atât de puternice încât nu veți putea să vă deplasați prea mult fără să cădeți, iar în fața dumneavoastră pot cădea sau pot fi aruncate obiecte la care nu vă așteptați. Rănile pot fi evitate dacă vă aruncați la pământ înainte ca cutremurul să vă doboare.

NU stați în pragul unei uși

Ușa este cel mai sigur loc în care să te afli în timpul unui cutremur. Adevărat – dacă locuiți într-o casă veche, din adobe nefortificată sau în unele case mai vechi cu structură din lemn. În casele moderne, ușile nu sunt mai rezistente decât orice altă parte a casei, iar ușa nu vă protejează de cea mai probabilă sursă de rănire – căderea sau zborul obiectelor. De asemenea, este posibil să nu vă puteți sprijini în ușă în timpul unui seism puternic. Sunteți mai în siguranță sub o masă.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel