Sari la conținut

Preziceri privind situația României: „Valul 4 este mai aproape decât se credea inițial”

Bucuria măsurilor de relaxare, pare să se estompeze treptat. Valul patru al pandemiei pare să își facă simțită prezența mai repede decât ne așteptam, un motiv reprezentându-l chiar extinderea variantei Delta.

Un studiu asupra cifrelor imunizării colective conchide că valul patru ar putea lovi România în cel mult o lună – cu efecte grave și posibil reveniri ale restricțiilor. Tulpina Delta e de vină, avertizează medicii. Spun că o persoană infectată cu tulpina Delta contaminează, în medie, alte aproape 7.

Studiul efectuat în România arată că peste 60% din populația urbană, între 6 și 7 milioane de persoane, a căpătat imunitate în fața virusului. Prin infectare sau vaccinare. La nivel național, vorbim despre 10-12 milioane oameni care au trecut prin boală ori s-au vaccinat, spune Mihai Marcu, CEO MedLife Group.

Gradul de imunizare a evoluat de la 2% în aprilie 2020, la 60% în iunie 2021.

Valul 4 este mai aproape decât se credea inițial, probabil că în cel mult o lună vom ajunge să avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini infecțioase”, avertizează Mihai Marcu, CEO MedLife Group.

Șeful campaniei de vaccinare spune că valul patru aduce cu el revenirea la restricții.

„Este foarte greu să iei decizii care să fie individualizate sau care să fie segregate pe segmente populaționale vaccinate sau nevaccinate. Este evident că virusul circulă și cred că măsurile acestea nefarmaceutice sunt aplicabile în mod universal – vorbim de a evita zone aglomerate, de ventilația spațiilor, de igiena personală sau de limitarea numărului persoanelor care participă la anumite evenimente sau de purtarea măștii”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Medicul militar a mai spus că dacă un număr mai mare din populație s-ar fi vaccinat, lucrurile ar fi stat diferit.

„Dacă am fi avut un procent de persoane imunizate prin vaccinare ridicat, peste 60%-70%, riscul să se producă consecințe negative prin creșterea deceselor, a cazurilor era mult mai mic”, a subliniat el.

Adrian Marinescu, medic infecționist la spitalul Matei Balș, a arătat la emisiunea ȘTIU, că „poate fi o situație complicată din punct de vedere epidemiologic”.

Diferența e că, acum, cea mai mare parte din populație este imunizată și nu contează numărul de infectări, ci dacă vor fi forme severe și o presiune pe sistemul medical. Trebuie să fim prudenți, mai ales cu persoanele vulnerabile”, a subliniat medicul, la Aleph News.

Dr. Marinescu a mai spus că varianta Delta nu a generat forme severe de COVID-19.

Trebuie să continuăm cu vaccinarea și să avem o atitudine prudentă”, a mai spus sursa citată.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: