vineri, august 19, 2022

Se va administra și în România a treia doză de vaccin? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță.

Unele dintre țările care iau în calcul administrarea unei a treia doze, potențial chiar din toamna anului acesta, intenționează să țintească persoanele foarte vulnerabile sau foarte expuse. Vorbim de vârstnici, de anumite boli sau de lucrători din domeniul sanitar.

După ce autoritățile din Israel au anunțat că se pregătesc să înceapă administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech persoanelor din categorii vulnerabile, specialiștii români au început și ei să se gândească la o posibilă administrare a celei de-a treia doze.

Te-ar mai interesa: Gabriel Diaconu pune punctul pe i. Cineva ar trebu...

Se va administra și în România a treia doză de vaccin?

Șeful camapniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, este de părere că vaccinarea cu a treia doză nu e prioritară în acest moment. Prioritatea numărul 1 este ca tot mai multe persoane să de vaccineze anti-covid și să aibă schema completă de vaccinare înainte de începerea celui de-al patrulea val pandemic, a cărui sosire e deja o certitudine.

„Faptul că se depun datele ştiinţifice care atestă siguranţa şi eficacitatea unei a treia doze de vaccin, administrată conform datelor prezentate de compania Pfizer, administrarea celei de-a treia doze la şase luni este un aspect.

Te-ar mai interesa: Elena Udrea: Cer să fiu declarată nebună și lipsit...

Ştim că avem date de siguranţă şi avem date de imunogenitate şi eficacitate. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie adoptată ca politică de vaccinare. Sigur că se adoptă o astfel de măsură atunci când datele de zi cu zi îţi arată o scădere a eficienţei vaccinurilor, dar nu este cazul în acest moment pentru niciuna dintre variantele virale.

Chiar dacă numărul de cazuri este în creştere, afectează în mod deosebit populaţia nevaccinată şi acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, numărul de decese nu a crescut. Această a treia doză este în perspectiva acestor variante virale în care se observă o scădere a activităţii neutralizante a anticorpilor, chiar a celor obţinuţi din vaccinare.

Te-ar mai interesa: Nu trebuie să petreci NICIODATĂ mai mult de cinci ...

Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creştem numărul celor vaccinaţi şi nu să administrăm o a treia doză celor vaccinaţi deja cu o schemă completă. Şi aici vorbim deja de 3,3 miliarde de doze administrate la nivel global, însă populaţia ţărilor în curs de dezvoltare are o rată de acoperire vaccinală de circa unu la sută”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiţă, potrivit Digi 24.

Te-ar mai interesa: Cum arată fiica Iuliei Albu. Are doar 13 ani și e ...

Valeriu Gheorghiță: Nu este cazul la acest moment

Șeful CNACV a mai spus că vaccinarea cu a treia doză ar urmă să înceapă doar în cazul în care va crește riscul de îmbolnăvire a persoanelor care au schema completă de vaccinare.

„Dacă datele ştiinţifice ne arată că, la un an sau mai târziu de un an de zile, eficienţa scade substanţial şi încă avem virus circulant şi încă avem un număr important de persoane nevaccinate şi riscul de îmbolnăvire a celor deja vaccinaţi este crescut, sigur că în momentul respectiv vom proceda aşa cum se cuvine.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre capacul galben al băuturilor răcor...

Însă nu este cazul la acest moment. Datele de eficienţă sunt, în momentul de faţă, cât se poate de bune şi avem deja experienţa ţărilor cu rată crescută de acoperire vaccinală. De altfel este o politică nu doar a României, majoritatea ţărilor pledează pentru aceeaşi abordare, de a creşte numărul celor vaccinaţi în loc de a vaccina aceleaşi persoane cu o a treia doză”, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private