Sari la conținut

PRIAPISMUL poate să apară de la mușcături de păianjen, medicamente și droguri. Ce tratamente propun medicii

Priapismul este o erecție persistentă, de regulă dureroasă, care apare fără stimuli sexuali. Sângele rămâne captiv în penis, nemaiputând fi drenat în organism. Dacă nu este tratat, priapismul se poate transforma într-o disfuncţie erectilă permanentă. Boala poate afecta TOATE grupele de vârstă, INCLUSIV nou-născuții.

Există două categorii de priapism: cu debit mic sau mare.

Debit mic (low-flux): Acest tip de priapism este produs de faptul că sângele este captivul camerelor erectile fără un motiv aparent. De multe ori, suferă de acest tip oameni care sunt sănătoşi, dar afectează, de asemenea, bărbaţii cu leucemie (cancer al sângelui) sau malarie.

Debit mare (high-flow): Acest tip de priapism este mai rar decât cel cu debit mic şi, de regulă, este mai puțin dureros. Cauza este ruptura unei artere în urma unei leziuni a penisului sau a perineul (zona dintre scrot şi anus), care blochează circulaţia normală a sângelui în penis.

Care sunt cauzele priapismului

Anemia cu celule în seceră: Unele cazuri de priapism sunt rezultatul anemiei cu celule în seceră. Se estimează că 42% din adulţii cu siclemie fac, în cele în cele din urmă,  priapism.

Medicamente: O cauză frecventă a priapismului este utilizarea şi /sau abuzul de medicamente. Medicamentele care pot determina priapismul sunt Desyrel, folosit pentru a trata depresia, sau Thorazine, utilizat pentru a trata anumite boli psihice. Pentru persoanele cu disfuncţie erectilă, medicamentele orale sau injectate pentru a trata această stare pot provoca, de asemenea, priapismul.

Droguri: Priapismul mai poate fi cauzat şi de traumatismele coloanei vertebrale sau ale zonei genitale, muşcătura paianjenilor din genul Latrodectus, denumiţi şi Văduva neagră, intoxicaţiile cu monoxid de carbon, consumului de droguri, cum ar fi marijuana si cocaina. În cazuri rare, priapismul ar putea avea o legătură cu tipurile de cancer care afectează penisul împiedicând evacuarea sângelui.

Cum este diagnosticat priapismul

La primul semn de priapism consultaţi medicul. Spuneți-i cât a durat erecţia, cât durează, de obicei, erecţiile dumneavoastră, ce medicamente sau droguri, legale sau ilegale, ați folosit. Fiţi sincer cu medicul.

De asemenea, spuneţi-i medicului şi dacă priapismul a fost cauzat de o traumă a organismului în acea zonă anatomică. Medicul trebuie să treacă în revistă istoricul dumneavoastră medical și să efectueze un examen fizic amănunţit pentru a determina cauza priapismului. Examinarea include verificarea rectului și abdomenului  pentru a găsi posibile tumefieri neobişnuite sau anomalii anatomice care pot indica prezenţa cancerului.

Cum se tratează priapismul

Scopul tratării priapismului este de a face ca erecţia să dispară şi să păstreze funcţia erectilă pe viitor. Printre metodele de tratament sunt:

a) Împachetarea cu gheaţă a penisului şi perineului.

b) Ligatura chirurgicală. În cazul în care s-a rupt o arteră, medicul va face o ligatură a arterei care  provoacă priapismul, pentru a restabili fluxul sanguin normal.

c) Injectarea sângelui. Este un procedeu folosit în cazurile de  priapism cu debit scăzut. Tratamentul presupune injectarea unor medicamente în penis. Acest lucru face ca venele să reducă  fluxul sanguin în penis.

d) Şuntul chirurgical este şi el utilizat în cazul priapismului cu debit mic. Şunt este un by-pass introdus chirurgical în penis pentru a devia fluxul de sânge şi a permite circulației să revină la normal.

e) Metoda aspiraţiei. După anestezierea penisului, medicii inserează un ac producând scurgerea surplusului de sânge din penis pentru a reduce presiunea și dilatarea.

Dacă bănuiţi că suferiţi de priapism, nu trebuie să încercați să-l trataţi singur. Cereţi cât mai repede ajutorul medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: