Sari la conținut

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

retenție de apă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Remedii naturale pentru retentia de apa

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul excesiv de apă, retenția de lichide sau afecțiuni medicale precum insuficienta cardiaca, boala renală sau probleme cu glandele endocrine.

Simptome exces lichide

Simptomele excesului de lichide din organism pot include umflarea sau edemele, greutate corporala crescuta, balonare, dificultate de respirație, oboseala sau scaderea apetitului.

Măsuri pentru retenția de apă

Pentru a reduce excesul de lichid din organism, se pot adopta urmatoarele masuri:

Activitate fizica. Această metodă vă permite să normalizați rapid echilibrul apei. Orice activitate fizică duce la creșterea transpirației și la pierderea de lichide.

O oră de antrenament vă permite să pierdeți până la 0,5-2 litri de apă. În plus, o parte din lichid este transportată către mușchi, ceea ce le permite să crească în volum.

retentie apa
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Limitarea consumului de lichide, inclusiv de apa, sucuri sau bauturi carbogazoase.
Reducerea aportului de sare din alimentatie, deoarece sarele contribuie la retentia de lichide.
Consumul de alimente bogate in potasiu, precum bananele, cartofii dulci sau spanacul, pentru a ajuta la eliminarea excesului de sodiu si lichid.

Consultarea unui medic pentru identificarea cauzei excesului de lichide si pentru stabilirea unui tratament adecvat in functie de situatie.

Retenția de apă poate fi semnul unei boli de inimă sau de rinichi

Cum se manifestă

Simptomele retenției de apă variază în funcție de zona afectată. La nivelul extremităților, pot să apară:

  • edeme;
  • modificări ale culorii pielii;
  • piele lucioasă;
  • senzația de sensibilitate și durere la nivelul mâinilor și picioarelor;
  • rigiditate articulară;
  • acumularea de kilograme aparent fără motiv;
  • zone ale pielii care nu revin imediat la aspectul inițial după ce au fost apăsate cu degetul.

Fluctuații și dereglări hormonale

Un dezechilibru hormonal, potrivit mediucului Anca Hâncu,  poate conduce la retenție de lichide. Poate fi vorba fie despre o fluctuație normală a hormonilor, fie despre dereglări hormonale provocate de anumite afecțiuni:

Menstruația: Modificările hormonale lunare pot fi asociate cu acumularea de lichid la nivel abdominal, dar și la nivelul membrelor și al sânilor, înainte de menstruație.

Tulburări tiroidiene: Glanda tiroidă secretă hormoni care joacă un rol esențial în mecanismul de reglare a nivelului de lichide din corp. Așadar, afecțiunile tiroidiene se pot solda cu retenția de apă.

Sindromul Cushing: Provocat de o cantitate prea mare de cortizol în corp (din cauza administrării excesive de medicamente cu steroizi), acest sindrom duce la retenția de apă la nivelul picioarelor.

Sarcina: Mai ales în lunile de vară, femeile însărcinate se confruntă cu retenția de lichide în membrele inferioare. Motivele sunt modificările hormonale și kilogramele acumulate. Este un semnal de alarmă dacă picioarele se umflă brusc și mult, dacă încep să se umfle și mâinile și fața. Acestea pot fi manifestări ale preeclampsiei – o afecțiune manifestată prin creșterea tensiunii arteriale care poate pune în pericol viața mamei și a fătului.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel