Sari la conținut

Prima reacție din partea Guvernului după ce Pfizer a dat în judecată statul român

Proces cu Pfizer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Proces cu Pfizer

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat joi, la finalul ședinței Executivului, că și alte state europene se află într-o situație similară cu cea a României, după ce țara noastră a fost dată în judecată de Pfizer pentru plata unor vaccinuri anti-Covid, și că articolul în baza căruia compania farmaceutică cere României despăgubiri nu a fost semnat de Ministerul Sănătății.

„Într-o situație similară se află și alte țări”

„Este o speță care nu a făcut astăzi obiectul ședinței de Guvern. Din câte știu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică cred că în ultimele zile ale anului trecut. Undeva în ultima parte a lunii februarie va fi un prim termen.

România a estimat un necesar pandemic pentru doza de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății, deci nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de statul roman.

Într-o situație similară se află și alte țări, Polonia și Ungaria cred că sunt în același caz cu noi față de aceeași companie farmaceutică”, a precizat Mihai Constantin.

Vă reamintim că gigantul farmaceutică Pfizer a dat România în judecată, după ce țara noastră a refuzat să achiziționeze 28 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, așa cum era stipulat în contractul semnat pe perioada pandemiei. Statul român riscă să fie obligat să plătească despăgubiri în valoare de cel puțin jumătate de miliard de euro, conform acordului dintre gigantul farmaceutic și țara noastră.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Reprezentanții gigantului Pfizer spun că potrivit termenilor contractului, dacă România nu reușește să achiziționeze cantitatea convenită, trebuie să despăgubească compania farmaceutică pentru cel puțin jumătate din doze, ceea ce înseamnă o sumă impresionantă de 550 de milioane de euro.

Procesul deschis de Pfizer împotriva României vine într-un moment în care depozitele țării noastre sunt pline cu vaccinuri și echipamente care sunt pe cale de a expira, iar acest lucru provoacă îngrijorări legate de proasta gestionare și de repercusiuni financiare

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel