Sari la conținut

Prima țară din UE care a atins imunitate colectivă prin vaccinare împotriva coronavirusului

Malta a atins imunitatea colectivă împotriva COVID-19, a declarat luni ministrul sănătății Chris Fearne, conform Malta Today. În timpul conferinței de presă, Fearne a declarat că 70% din populația eligibilă a primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19.

Ca urmare, transmiterea virusului a scăzut drastic.

Fearne a anunțat, de asemenea, că începând cu 1 iulie, măștile nu vor mai trebui purtate de persoanele vaccinate în spațiile exterioare. Până atunci, vor rămâne obligatorii în toate spațiile.

Dovada vaccinării în acest caz va lua forma unui certificat de vaccinare, care va fi lansat în următoarele zile.

Cu toate acestea, numai grupurile de două persoane vor putea să-și scoată măștile în același timp, ambele persoane fiind vaccinate. Grupurile de trei sau patru vor trebui să poarte măștile în spațiile exterioare.

Pentru cei cu vârsta sub 16 ani,  este de așteptat ca Agenția Europeană a Medicamentului să autorizeze un vaccin pentru această grupă de vârstă până la sfârșitul acestei săptămâni.

În prezent, Malta folosește cele patru vaccinuri aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente – Pfizer-BioNtech, AstraZeneca, Moderna și Janssen (Johnson & Johnson).

Imunitatea colectivă este atunci când o proporție substanțială dintr-o populație este vaccinată, reducând astfel cantitatea totală de virus capabil să se răspândească în comunitate.

 

 

Procentul de persoane care trebuie să fie imune pentru a obține imunitatea colectivă variază în funcție de fiecare boală.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, proporția populației care trebuie vaccinată împotriva COVID-19 pentru a induce imunitatea efectivului nu este cunoscută. Acesta este un domeniu în care cercetările sunt în curs de desfășurare.

Cu toate acestea, acoperirea de 70% este considerată de autoritățile sanitare europene ca o țintă plauzibilă pentru a începe să atingă o aparență de normalitate.

 

Camera de Comerț din Malta a salutat anunțul că Malta a obținut imunitatea colectivă, dar a avertizat că țara este încă departe de a-și reveni din punct de vedere economic al mediului de afaceri, conform Malta Today.

Acesta a spus că multe întreprinderi sunt încă în modul de supraviețuire, dar că instrumentul de recuperare și reziliență (RRP) al UE este crucial pentru consolidarea încrederii consumatorilor.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel