miercuri, iunie 29, 2022

Primele semne ale unui accident vascular cerebral. Un medic celebru spune de ce AVC-ul schimbă viața unui om. Cât de mult înseamnă O oră de AVC netratat? Care sunt primele semne? La aceste întrebări a răspuns dr. Cristina Tiu, președintele Societății de Neurologie din România.

Anual, în România, sunt înregistrate peste 55 de mii de accidente vasculare cerebrale, relatează Pro Tv. Afecțiunea are o rată de mortalitate foarte mare, iar dacă pacientul supraviețuiește viața lui rămâne schimbată radical, potrivit medicilor.

Te-ar mai interesa: Iată ce PIETRE și CRISTALE ne ajută să slăbim...

O oră de AVC netratat înseamnă pierderea numărului de neuroni echivalent cu 3,6 ani din viață, iar pentru bolnav acest lucru duce la dizabilități grave sau chiar deces.

„Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă, întârzierea este undeva de 83 de minute. Este nevoie de mai multe centre, asta înseamnă personal pregătit și dotări.”, a explicat dr. Cristina Tiu, președintele Societății de Neurologie din România.

AVC-ul schimbă destine

„Accidentul schimbă viața unui om, schimbă un destin, viața unei familii, cu implicații și costuri socio-economice majore. A reintegra un pacient care a suferit un AVC în societate, în activitatea lui de zi cu zi, cred că reprezintă principalul obiectiv dincolo de ceea ce este cel mai important ,și anume să îi salvăm viața.”, spune prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, mangerul SUUB.

Te-ar mai interesa: Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a inf...

Semnele unui AVC sunt ușor de recunoscut

Printre acestea se numără: amorțirea sau paralizia feței, dificultăți de vorbire, imposibilitatea de a mișca o mână sau un picior. Dacă pacientul observă aceste simptome trebuie să ajungă urgent la spital.

Aceste semne le-a avut și Adrian, un tânăr de 27 de ani care în urmă cu doi ani a suferit un accident vascular cerebral. Din fericire, acum este recuperat complet, pentru că a ajuns la timp la urgențe.

Te-ar mai interesa: Medic: aceasta este cea mai întâlnită tulburare ca...

„S-a întâmplat destul de rapid. Mă spălam pe mâini și în 10 secunde partea dreaptă a corpului a fost paralizată și m-am prăbușit ușor pe podea, moment în care mi-am dat seama că e ceva în neregulă și am strigat la prietenii mei, care au venit destul de rapid. Timpul a fost super important.”, a povestit Adrian pentru postul de televiziune citat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private