Sari la conținut

Primele semne de alarmă ale pneumoniei. Gripa este una dintre cele mai frecvente cauze

Pneumonia este o boală infecțioasă gravă care afectează plămânii. Poate fi cauzată de diferite tipuri de bacterii, virusuri sau fungi și poate fi fatală dacă nu este tratată la timp.

Există mai multe tipuri de pneumonia, inclusiv pneumonia bacteriană și pneumonia virală. Pneumonia bacteriană este mai gravă și necesită tratament cu antibiotice. Pneumonia virală este mai ușoară și poate fi tratată cu odihnă, hidratare și medicamente pentru a controla simptomele.

Simptome ale pneumoniei

Grupurile la risc pentru pneumonie sunt persoanele în vârstă, fumătorii, persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice precum bronșita sau BPCO, și persoanele care au suferit recent o intervenție chirurgicală sau au fost internate într-un spital.

Simptomele pneumoniei pot include febră, frisoane, tuse productivă sau uscată, dificultate în respirație, dureri toracice, oboseală și pierderea apetitului. Persoanele care prezintă simptome severe, cum ar fi dificultăți respiratorii sau confuzie, ar trebui săsolicite ajutor medical imediat.

Cum se ajunge de la gripă la pneumonie

Există anumiți factori de risc care pot crește șansa unei persoane de a dezvolta pneumonia, cum ar fi fumatul, imunitate scăzută, vârsta avansată sau afectarea unor organe esențiale cum ar fi inima sau plamanii. Una dintre cauzele cele mai comune de pneumonie este infecția cu virusul gripal.

Gripa poate duce la o creștere a riscului de a dezvolta pneumonie prin scăderea capacității sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor. Persoanele cu simptome de gripă, care prezintă febră și tuse, sunt predispuse să dezvolte pneumonie virală sau bacteriană secundar.

De asemenea, gripa poate deteriora membranele mucoase ale plămânilor, ceea ce poate permite ca bacteriile sau alte microorganisme să intre în plămâni și să provoace pneumonia.

Metode de tratament

Tratamentul pneumoniei poate include antibiotice pentru a combate infecția bacteriană, antivirale pentru infecțiile virale, si medicamente pentru a ameliora simptomele. Oxiuroza poate fi necesară pentru a ajuta la respirație, dar în cazurile severe poate necesita spitalizare pentru monitorizare și suport respirator.

Este important să se ia măsuri preventive pentru a reduce riscul de a dezvolta pneumonie, cum ar fi vaccinarea împotriva pneumoniei, evitarea fumatului și menținerea unei bune igiene respiratorii. În cazul în care apar simptomele pneumoniei, este important să se caute asistență medicală cât mai curând posibil pentru a se asigura un tratament prompt și eficient.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel