Sari la conținut

Primele semne de avertizare care prevestesc un accident vascular cerebral. Pot fi evidente încă cu șapte zile înainte de un atac

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune imprevizibilă din care recuperarea poate dura luni de zile. Dar pacienții suficient de norocoși pentru a evita moartea pot rămâne cu o dizabilitate debilitantă, dacă nu sunt tratați rapid. Din fericire, pot apărea semne de avertizare care duc la un atac. Potrivit CDC, aceasta poate include amețeli sau pierderea echilibrului.

Accidentul vascular cerebral este lezarea creierului care rezultă dintr-o obstrucție a arterelor care duc la creier. Deși apare brusc, semnele de avertizare pot fi evidente încă cu șapte zile înainte de un atac. Acestea pot apărea atunci când un cheag de sânge blochează temporar fluxul de sânge către organ, înainte de a fi dizolvat în mod natural de către organism. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), această întrerupere trecătoare ar putea provoca amețeli sau pierderea coordonării.

CDC a emis recent o declarație în care reiterează importanța de a acționa rapid atunci când apar simptome de accident vascular cerebral.

Organismul afirmă că indivizii pot avea probleme la mers, pierderea coordonării sau pierderea echilibrului.

Potrivit platformei Saebo, care oferă soluții de terapie pentru pacienții cu AVC, amețelile pot fi printre semnele de avertizare timpurii ale accidentului vascular cerebral.

Organismul de sănătate explică că pacienții au tendința de a experimenta „amețeli bruște, probleme de mers, pierderea echilibrului sau a coordonării”.

„Cuvântul cheie aici este brusc: într-un moment ești bine, în următorul te simți amețit sau ai probleme în a-ți menține echilibrul. Acesta este un alt semn că creierul tău este afectat de ceva.”

Cercetările timpurii, publicate în jurnalul științific al Academiei Americane de Neurologie, au arătat că până la 43% dintre pacienți pot prezenta simptome ale unui atac tranzitoriu în cele șapte zile care au precedat un atac.

Aceste simptome apar atunci când un eveniment ischemic tranzitoriu determină o scădere momentană a fluxului sanguin către creier.

Acest cheag de sânge este de obicei rezolvat rapid prin acțiunile naturale de dizolvare a cheagurilor ale corpului, care restabilesc fluxul sanguin.

Simptomele care însoțesc un eveniment sunt de obicei de scurtă durată și durează doar câteva minute.

Unele dintre simptomele mai flagrante pot include o senzație bruscă de slăbiciune a brațului sau a feței sau amorțeală.

Căutarea asistenței medicale atunci când apar astfel de simptome ar putea duce la un tratament potențial de salvare a vieții.

Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda naturii lor trecătoare, atacurile ischemice tranzitorii prezintă un risc semnificativ de accident vascular cerebral recurent în următoarele zile și săptămâni.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel