luni, martie 27, 2023

Cancer mamar simptome. Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidență în România de 7.929 cazuri noi pe an și o mortalitate de 3.101 decese anual.

Este deosebit de importantă cunoașterea semnelor și simptomelor care să orienteze femeile și să le determine să se prezinte la un examen de specialitate cât mai rapid, în timp util, înainte de extinderea bolii, crescând astfel considerabil șansele de vindecare. Deși este un simptom care le îngrijorează adesea pe femei, durerea de sâni apare de obicei în cazul altor afecțiuni, nu al cancerului.

Te-ar mai interesa: Cele mai intuitive zodii: nu poți ascunde nimic de...

„Pentru cancer durerea nu este un semn important. Cancerul de sân doare doar în fazele terminale. Durerea la nivelul sânului este o acuză relativ frecventă printre femeile care se prezintă la medic. E un paradox aici. Este frecventă în bolile mai puțin grave decât în cele cu adevărat fără nici o șansă de a fi tratate”, spune dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generală.

Cancer mamar simptome

  • Un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, acești noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.
  • Durerea prezentă la nivelul sânilor, deși un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
  • Modificari cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați (aspect de “coajă de portocală”), aderentă de nodul. Apariția pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulcerații.
  • Mărirea neobișnuită de volum a unui sân.
  • Modificări ale conturului sânilor.
  • Apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală).
  • Mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat.
  • Apariția unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
  • Palparea în axila a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroși.  În puține cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.

Cancer sân poze

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private