Sari la conținut

Primele semne ale bolii Alzheimer pe care nu trebuie să le ignori

Alzheimer
Sursă foto: pixabay
Alzheimer

Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, comportament și gândire. Deși este normal să uiți anumite lucruri, această manifestare repetată poate semnala afecțiunea gravă. Pentru a distinge pierderile normale de memorie de cele care sunt asociate cu afecțiunea, Asociația Americană de Alzheimer a pus la dispoziție o listă cu simptome Alzheimer specifice.

Aceste simptome repetitive sunt întâlnite numai în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer sau se află într-un stadiu incipient. Potrivit DC Medical, dacă remarcați mai multe simptome la dumneavoastră sau la cei dragi, este indicat să cereți sfatul unui specialist.

Simptome Alzheimer, specifice acestui tip de demență

Pierderea memoriei care perturbă viața de zi cu zi

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii Alzheimer este uitarea informațiilor recent învățate. Altele includ uitarea unor date sau evenimente importante; solicitarea acelorași informații de mai multe ori.

Dar ce este normal? E normal să uiți uneori numele unor persoane sau că ai întâlniri, dar ți le amintești mai târziu. 

Provocări în planificarea sau rezolvarea problemelor

Unele persoane pot experimenta schimbări în capacitatea lor de a dezvolta și urma un plan sau de a lucra cu cifre. Este posibil să aibă probleme în a calcula cât costă lucruri pe care le cumpără sau în a înțelege și plăti o factură lunară. Este posibil să aibă dificultăți de concentrare și să constate că durează mult mai mult pentru a face anumite lucruri față de cât dura când le făcea înainte.

Confuzie legat de timp sau de loc

Persoanele cu Alzheimer uită date, anotimpuri și nu remarcă trecerea timpului. Este posibil să aibă probleme să înțeleagă ceva dacă nu se întâmplă imediat sub ochii lor. Uneori pot uita unde sunt sau cum au ajuns acolo.

Unde pun lucrurile și pierderea capacitatății de a repeta anumiți pași

O persoană cu Alzheimer poate pune lucrurile în locuri neobișnuite. Este posibil să piardă lucrurile și să nu-și aducă aminte pe unde a mers ca să vadă unde le-a pierdut. Uneori, îi acuză vehement pe alții că fură. Acest lucru poate apărea mai frecvent în timp, odată cu evoluția bolii.

Modificări ale dispoziției și personalității

Stările de spirit și personalitățile persoanelor care au Alzheimer se pot schimba. Ele pot deveni confuze, suspicioase, deprimate, temătoare sau anxioase. Se supără ușor acasă, la serviciu, cu prietenii sau în locuri în care sunt în afara zonei lor de confort.

Probleme cu cuvintele în vorbire sau scriere

Este posibil ca persoanele cu Alzheimer să aibă probleme cu urmărirea sau participarea la o conversație. Se pot opri brusc, în mijlocul unei conversații, și să nu mai aibă nicio idee cum să continue sau despre ce se discuta, ori pot repeta ce au spus deja de câteva ori. S-ar putea să nu își găsească cuvintele, să aibă probleme în găsirea cuvântului potrivit sau să numească lucrurile cu un nume greșit.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel