Sari la conținut

Primul ajutor în caz de arsuri. Dr. Vasi Rădulescu explică pas cu pas cum să procedezi, în funcție de tipul arsurii

Sursa: Unsplash

Arsurile sunt leziuni ale pielii determinate de surse de căldură excesivă. Acestea pot fi, în funcție de tipul arsurii, greu de îngrijit. De aceea, este recomandat să știi cum procedezi în caz de arsuri, cum acorzi primul ajutor și, de asemenea, când este indicat să ceri ajutorul specialiștilor.

Primul ajutor, în această circumstanță, este esențial. Leziunile cutanate sunt foarte periculoase, deoarece pielea este stratul protector care ne ferește de agenții patogeni ai mediului exterior. În lipsa stratului protector, agenții infecțioși pot pătrunde în piele și pot cauza probleme grave de sănătate, precum infecțiile.

Primul ajutor în caz de arsuri, pas cu pas

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie care sunt cele mai bune metode de a îngriji o astfel de rană și, de asemenea, când trebuie să ceri ajutorul specialiștilor.

„Înainte de a acorda primul ajutor, este important să se stabilească ce tip de arsură are persoana respectivă. Dacă nu sunteți sigur, tratați-o ca pe o arsură majoră. Arsurile grave necesită îngrijiri medicale imediat. Sunați la 112.

ARSURI MINORE

Treceți apă rece peste zona arsurii sau înmuiați-o într-o baie de apă rece (nu apă cu gheață). Țineți zona sub apă timp de cel puțin 5 până la 30 de minute. Un prosop curat, rece și umed va ajuta la reducerea durerii.
După spălarea sau înmuierea arsurii, acoperiți-o cu un bandaj uscat, steril sau cu un pansament curat.
Protejați arsura de presiune și fricțiune.
Ibuprofenul sau paracetamolul fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea durerii și a umflăturii. NU administrați aspirină copiilor sub 12 ani.
Odată ce pielea s-a răcit, o loțiune hidratantă care conține aloe și un antibiotic poate fi, de asemenea, de ajutor.
Arsurile minore se vor vindeca adesea fără tratament suplimentar. Asigurați-vă că persoana este la zi cu vaccinarea împotriva tetanosului.

ARSURI MAJORE

Dacă cineva este în flăcări, spuneți-i persoanei să se oprească, să se lase jos și să se rostogolească. Apoi, urmați acești pași:

Înfășurați persoana într-un material gros; cum ar fi o haină de lână sau de bumbac, un covor sau o pătură. Acest lucru ajută la stingerea flăcărilor.
Turnați apă pe persoană.
Sunați la 112.
Asigurați-vă că persoana nu mai atinge niciun material care arde sau fumegă.
NU îndepărtați hainele arse care sunt lipite de piele.
Asigurați-vă că persoana respiră. Dacă este necesar, începeți respirația de salvare și resuscitarea cardio-respiratorie.
Acoperiți zona arsă cu un bandaj steril uscat (dacă este disponibil) sau cu o cârpă curată. Un cearșaf va fi suficient dacă zona arsă este mare. NU aplicați niciun unguent. Evitați ruperea bășicilor de arsură.
Dacă au fost arse degetele de la mâini sau de la picioare, separați-le cu bandaje uscate, sterile și neaderente.
Ridicați partea corpului care este arsă deasupra nivelului inimii.
Protejați zona arsă de presiune și fricțiune.
Dacă este posibil ca o leziune electrică să fi provocat arsura, NU atingeți direct victima. Folosiți un obiect nemetalic pentru a separa persoana de firele expuse înainte de a începe acordarea primului ajutor.

Va trebui, de asemenea, să preveniți șocurile. Dacă persoana nu are o rană la cap, gât, spate sau picioare, urmați acești pași:

Așezați persoana pe ceva plat
Ridicați-i picioarele la aproximativ 30 de centimetri
Acoperiți persoana cu o haină sau o pătură
Continuați să monitorizați pulsul persoanei, ritmul de respirație și tensiunea arterială până la sosirea ajutorului medical.

Lucrurile care nu trebuie făcute pentru arsuri includ:

NU aplicați ulei, unt, gheață, medicamente, cremă, spray de ulei sau orice remediu de uz casnic pe o arsură gravă.
NU respirați, suflați sau tușiți pe arsură.
NU deranjați pielea bășicată sau moartă.
NU îndepărtați hainele care sunt lipite de piele.
NU dați persoanei nimic pe gură dacă este vorba de o arsură severă.
NU introduceți o arsură gravă în apă rece. Acest lucru poate provoca un șoc.
NU așezați o pernă sub capul persoanei dacă există o arsură a căilor respiratorii. Acest lucru poate închide căile respiratorii.

Sunați la 112 dacă:

Arsura este foarte mare, cam de mărimea palmei sau mai mare.
Arsura este severă (gradul trei).
Nu sunteți sigur cât de gravă este.
Arsura este cauzată de substanțe chimice sau electricitate.
Persoana prezintă semne de șoc.
Persoana a inhalat fum.
Abuzul fizic este cauza cunoscută sau suspectată a arsurii.
Există și alte simptome asociate cu arsura”, recomandă Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel