duminică, septembrie 25, 2022

Primul ajutor în caz de sufocare la copii. Dr. Mihai Craiu. Manevra în 10 pași.

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmăasupra unui moment înfricoșător, în care un copil se poate sufoca cu un corp străin… Mihai Craiu a prezentat într-o postare pe contul său de Facebook, ce acțiuni trebuie realizate de către adultul care se găsește lângă un copil care s-a înecat cu o jucărie sau orice corp străin.

Te-ar mai interesa: Reghecampf a mers prea departe: Scandalul cu Anama...

Primul semn care ar trebui să ne alerteze că o persoană se sufocă este că aceasta își duce mâinile la gât.

Primul ajutor în caz de sufocare la copii. Dr. Mihai Craiu. Manevra în 10 pași

„Cum spuneam, în ultima postare, cred că nu este normal să nu putem ajuta o persoană care se sufocă deoarece s-a inecat cu un corp străin. Mâncare sau jucărie… Deoarece 8 din 10 persoane care au acest tip de accident sunt copii, ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin.
Astăzi despre copii cu vârstă peste un an. Manevra este asemănătoare cu cea de la adulți și are 10 pași.
Toate aceste manevre se aplică atâta timp cât este copilul/adultul conștient. Când devine inconștient victima trebuie culcată pe un plan dur și începem masajul cardiac.

Dar până să devină victima inconștientă putem face următoarele acțiuni:

1. Intrebăm cu voce tare „te-ai inecat?”
2. Informăm pacientul că vom încerca să il ajutăm.
3. Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin mavevrele pe care urmează să le facem.
4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.
5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.
6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.
7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.
8. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.
9. Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.
10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește”, a transmis medicul Mihai Craiu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private