Sari la conținut

Primul caz de gripă aviară H10N3 depistat la om. Care este riscul de transmitere?

laborator
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Boala misterioasa din Congo

Recent, a fost depistat primul caz uman de gripă aviară H10N3. Specialiștii consideră că este vorba despre o transmitere ocazională de la păsări la om, însă nu există dovezi clare conform cărora oamenii pot fi în pericolul unei răspândiri.

Potrivit Globaltimes.cn, citat de DC News, a fost depistat primul caz de gripă aviară H10N3 la om în China. Cu toate acestea, specialiștii susțin că„nu există dovezi că transmisia se face de la om la om”. Cazul a fost depistat în povincia chineză Jiangsu, iar autoritățile sanitare din China au anunțat că este vorba despre o transmitere ocazională de la păsări la om, iar riscul răspândirii este extrem de scăzut.

Primul caz de gripă aviară H10N3 la om, în China

Pacientul este un bărbat de 41 de ani din Zhenjiang, oraș cu peste trei milioane de locuitori. Acesta a dezvoltat febră și alte simptome asociate pe 23 aprilie 2021 și a fost internat într-un centru medical pe 28 aprilie, se arată din informațiile oficiale publicate de Comisia Națională de Sănătate a Chinei.

Analizeze au confirmat faptul că pacientul era infectat cu virusul H10N3, primul caz uman de acest tip.

Cât de periculos este pentru oameni?

Secvențierea totală a identificat că virusul aviar nu are capacitatea de a infecta oamenii în mod eficient. Astfel, specialiștii consideră că acest caz este unul izolat, ocazional, iar riscul transmiterii este redus.

„Niciun caz de H10N3 nu a fost raportat în întreaga lume, iar virusul H10N3 este un slab patogen printre păsări. Acest caz este o transmitere ocazională între specii, de la păsări la oameni, iar riscul unei epidemii la nivel larg este foarte, foarte scăzut”, a mai transmis Comisia.

H10N3 este un subtip al virusului Influenza A, cunoscut drept și virusul gripei aviare. H10N3 este în mod normal letal pentru păsările domestice și sălbatice, fiindcă se poate răspândi prin picăturile respiratorii printre animale. Deși infectarea oamenilor nu este atât de frecventă, acest lucru nu este imposibil. Rusia, de asemenea, a raportat primele cazuri de infectare cu virusul H5N8 în februarie.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel