Sari la conținut

Rusia raportează primele cazuri de gripă aviară H5N8 la oameni

H5N8

Rusia a declarat că a găsit la om primele cazuri de tulpină H5N8 de gripă aviară la oameni, deși virusul nu se răspândește încă între oameni, conform Bloomberg.

Autoritățile au trimis informații cu privire la cele șapte cazuri detectate la muncitori la o fermă de păsări din sudul Rusiei către Organizația Mondială a Sănătății, a declarat sâmbătă Anna Popova, șefa sănătății publice a țării.

„Nu se transmite de la persoană la persoană. Dar doar timpul va spune cât de curând viitoarele mutații îi vor permite să depășească această barieră ”, a spus ea. Descoperirea acestei tulpini „ne oferă tuturor, lumii întregi, timp pentru a ne pregăti pentru posibile mutații și posibilitatea de a reacționa în timp util și de a dezvolta sisteme de testare și vaccinuri”.

Rusia raportează primele cazuri de gripă aviară H5N8 la oameni

Lucrătorii afectați de la ferma de păsări, unde a fost raportat un focar în rândul păsărilor în decembrie, au avut cazuri ușoare și s-au recuperat, a spus Popova.

„Erau asimptomatice și nu a fost raportată nicio transmisie de la om la om”, a spus OMS într-o declarație prin e-mail. „Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima dată când H5N8 infectează oamenii.”

Identificarea rapidă a tulpinei înseamnă că se poate începe lucrul la dezvoltarea testării pentru detectarea de noi infecții și la potențialele vaccinuri, a declarat pentru televiziunea de stat Rinat Maksyutov, șeful centrului de cercetare Vektor.

În noiembrie, Vektor a raportat că o nouă tulpină de gripă H5N8 circula în 15 regiuni din Rusia printre păsări și păsări sălbatice, dar nu a fost considerată periculoasă pentru oameni, a raportat serviciul de știri Interfax.

În 2012, oficialii din domeniul sănătății au investigat o tulpină de gripă aviară care a ucis sute de rațe sălbatice din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei pentru potențiale riscuri pentru oameni.

Peste 2 milioane de rațe și alte păsări de curte au fost sacrificate în Franța la sfârșitul lunii ianuarie din cauza focarelor de gripă aviară sau ca măsură preventivă, a raportat ministerul agriculturii din țară.

Au existat 862 cazuri confirmate de laborator de infecție umană cu tulpina H5N1 de gripă aviară, inclusiv 455 decese din 2003 în 17 țări, a spus OMS într-un raport din 9 decembrie. Șase din cele 14 cazuri de gripă aviară H5N6 la oameni raportate începând cu 2014 au fost fatale, a spus OMS într-o postare din noiembrie 2016.

„Deși infecțiile umane cu virusuri A (H5) sunt rare și apar în general la persoanele expuse la păsări bolnave sau moarte infectate (sau la mediul lor), ele pot duce la boli severe sau la moarte la oameni”, a spus OMS pe site-ul său.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: