Sari la conținut

Primul caz de sinucidere asistată din Italia. „Nu fiți triști, va fi o eliberare pentru el”, au anunțat rudele bărbatului

Primul caz de sinucidere asistată din Italia. „Nu fiți triști, va fi o eliberare pentru el”, au anunțat rudele bărbatului

Primul caz de sinucidere asistată din Italia a iscat polemici privind etica gestului. Luni, 13 iunie, Fabio Ridolfi, un bărbat în vârstă de 46 de ani din Fermignano (Pesaro Urbino), care a obținut acordul Comitetului de etică din regiunea Marche, a murit în urma sedării.

Primul caz de sinucidere asistată din Italia

Fabio Ridolfi, un bărbat tetraplegic din regiunea Marche, a fost imobilizat la pat de 18 ani. Fost șofer de camion, bărbatul a rămas imobilizat la pat în urma unui accident rutier.

A avut parte de dureri cumplite și a comunicat doar cu un indicator ocular, iar anul trecut a cerut să-i fie administrat un medicament letal care să-i curme suferința.

Pentru sedarea profundă, Fabio Ridolfi a fost transferat la spitalul Fossombrone, fiindu-i administrat un mix de medicamente care i-a pus capăt vieții „într-un mod liniștit, fără suferință”.

Ieri, cetățenii din Fermignano s-au adunat în centrul orașului pentru a aduce un omagiu lui Fabio: „Vrem să-l salutăm și să-l facem să înțeleagă că tot Fermignano este alături de el și de familia lui”, a spus primarul Emanuele Feduzi conform ANSA.

„Fabio va avea ce și-a dorit” a spus și  fratele său, Andrea. „Nu fiți triști, va fi o eliberare pentru el” a adăugat Andrea în mijlocul aplauzelor emoționante ale mulțimii.

Ce este sinuciderea asistată și cu ce se diferențiază de eutanasiere

Zece țări le permit cetățenilor lor, în momentul de față, să-și aleagă data morții. Prima sinucidere asistată în Italia este cea de față. Ea a fost aprobată de Comitetul de Etică al Autorității Locale de Sănătate din regiunea Marche în luna noiembrie 2021, dar din cauza unor neclarități și îndoieli în privința dozei de medicament medicii au programat data sedării pentru astăzi, la peste 7 luni de la aprobare.

Diferența între sinucidere asistată și eutanasiere a fost explicată de Jean-Jacques Bise, copreședinte al asociației elvețiene Exit, care se ocupă de sinucideri asistate:

„E simplu. În cazul sinuciderii asistate, ultimul gest îi aparține persoanei care vrea să moară, pe când în cazul eutanasierii, o altă persoană efectuează gestul fatal. Asta înseamnă că, în cazul sinuciderii asistate, persoana va lua o poțiune letală compusă dintr-un amestec de barbiturice.

Dacă nu mai e capabilă să bea, i se va face transfuzie. Încă nu am avut totuși o situație în care persoana să nu se poată mișca, dar într-un astfel de caz, persoana în cauză ar putea confirma prin clipit.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel