Sari la conținut

Primul lucru pe care îl simte o persoană care suferă de colon iritabil

sursa foto: arhiva doctorul zilei
cum se manifestă boala?

Sindromul colonului iritabil este un sindrom care afectează mai ales femeile. Simptomele sale sunt uneori confundate cu crampele sau indigestia.

Sindromul colonului iritabil (SII) este o tulburare frecventă care afectează intestinul gros. Semnele și simptomele includ crampe, dureri abdominale, balonarea abdomenului, gaze și diaree sau constipație, sau ambele.

Doar un număr mic de persoane cu această afecțiune prezintă semne și simptome foarte severe. În cea mai mare parte, acestea pot fi gestionate prin modificări ale dietei, ale stilului de viață și ale nivelului de stres. Afecțiunile mai severe pot fi tratate cu medicamente, care trebuie să fie prescrise de un medic. Automedicația nu este recomandată.

Sindromul colonului iritabil nu provoacă modificări ale țesutului intestinal și nici nu crește riscul de cancer colorectal, potrivit Clinicii Mayo.

Poate apărea la orice vârstă

Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, dar începe adesea în adolescență sau la începutul vieții adulte și este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați.

Afecțiunea afectează între 6% și 18% dintre persoanele din întreaga lume, potrivit Healthline. Dieta, stresul, somnul slab și schimbările în bacteriile intestinale pot declanșa simptomele.

Cu toate acestea, factorii declanșatori sunt diferiți pentru fiecare persoană și, prin urmare, devine dificil să se determine alimentele specifice sau factorii de stres care pot provoca această tulburare.

Potrivit site-ului web al Clinicii Universidad de Navarra, o persoană care suferă de acest sindrom poate începe să simtă dureri abdominale opresive sau înjunghiate, care pot dura mai puțin de două ore și care se ameliorează după defecație.

Ca urmare, oamenii o asociază adesea cu ingerarea unui aliment care a provocat indigestie. Cu toate acestea, în timp, frecvența scaunelor se poate schimba, ducând la constipație sau diaree.

Simptomele comune ale bolii intestinului iritabil

1. constipație: deși pare contradictoriu, SII poate provoca atât constipație, cât și diaree. Comunicarea alterată între creier și intestine poate accelera sau încetini timpul normal de tranzit al scaunelor. Atunci când timpul de tranzit este redus, intestinul absoarbe mai multă apă din scaun, ceea ce face mai dificilă eliminarea scaunului.

Pe lângă tratamentele obișnuite pentru SII, pot fi de ajutor exercițiile fizice, consumul de apă, consumul de fibre solubile, administrarea de probiotice și folosirea cu moderație a laxativelor.

2. Constipație și diaree alternante: Constipația și diareea combinate sau alternante afectează aproximativ 20 la sută dintre pacienții cu SII. Aceste afecțiuni pot provoca dureri abdominale cronice și recurente.

3. Gaze și balonare: O digestie perturbată duce la producerea mai multor gaze în intestine. Acest lucru poate duce la balonare, unul dintre cele mai persistente și enervante simptome ale tulburării. Evitarea lactozei poate ajuta la reducerea acesteia, spun experții.

4. Intoleranța alimentară: Până la 70 la sută dintre persoanele cu această afecțiune raportează că anumite alimente declanșează simptomele, deși nu este clar care sunt exact acele produse. Cu toate acestea, unele dintre alimentele care provoacă gaze includ lactoza și glutenul.

5. Oboseală și dificultăți de somn: Mai mult de jumătate dintre persoanele cu IBS raportează oboseală. Acest sindrom este asociat cu insomnia, care include dificultăți de somn, treziri frecvente și senzație de oboseală dimineața. Interesant este că somnul slab prezice simptome gastrointestinale mai severe a doua zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel