sâmbătă, iunie 10, 2023

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat joi brexpiprazolul de la Otsuka Pharmaceutical, pentru tratarea agitației la pacienții cu Alzheimer, devenind astfel primul medicament aprobat pentru această indicație, a anunțat compania într-un comunicat.

Decizia vine după ce, în luna aprilie, un comitet consultativ a votat cu 9-1 că firma are suficiente date pentru a identifica populația la care beneficiile tratamentului depășesc riscurile acestuia, informează sursa citată de Reuters, potrivit Mediafax.

Pacienții cu Alzheimer prezintă uneori semne de agresivitate extremă sau devin neliniștiți și anxioși, deoarece creierul lor își pierde capacitatea de a negocia cu noi stimuli ca urmare a bolii.

În prezent, în SUA, acești pacienți sunt mai întâi calmați cu ajutorul strategiilor non-farmacologice, urmând ca, în scenarii mai grave, să fie supuși unui tratament off-label cu antipsihotice și antidepresive.

Aprobarea brexpiprazolului se bazează pe două studii de ultimă oră, care au arătat o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește calmarea pacienților agitați cu Alzheimer, în comparație cu un placebo.

Brexpiprazolul, dezvoltat în colaborare cu producătorul danez de medicamente Lundbeck, a fost aprobat anterior în SUA pentru tratarea adulților cu tulburări depresive majore și schizofrenie.

Semnele timpurii de demență

Pierderea memoriei este unul dintre cele mai cunoscute semne de alarmă ale bolii Alzheimer, dar pot apărea și alte semne mai subtile. Această afecţiune reprezintă cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Cele mai frecvente simptome ale demenţei sunt pierderile de memorie și confuzia, dar şi dificultatea de a vorbi, de a înțelege și de a exprima gânduri sau de a citi și de a scrie. Adesea, în fazele avansate ale bolii, persoanele cu demenţă senilă au risc de rătăcire în locurile din apropierea casei.

Acestea pot fi foarte subtile și vagi și s-ar putea să nu fie evidente imediat. Unele simptome comune pot include:

  • Pierdere de memorie frecventă şi progresivă
    • Stare de confuzie
    • Schimbare de personalitate
    • Apatie şi retragere în izolare
    • Pierderea abilităţii de a executa sarcini de zi cu zi

Conform statisticilor, un bolnav cu demenţă în boala Alzheimer trăieşte între 3 şi 12 ani, majoritatea studiilor arătând o speranţă de viaţă între 8 şi 10 ani. În jurul vârstei de 85 de ani, aproximativ 35 de persoane din 100 au demenţă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private