Sari la conținut

Primul pacient din istorie cu transplant de rinichi de porc a murit

operatie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pacientul care a primit pentru prima dată în istorie un rinichi de la porc a murit la aproape două luni de la procedura de transplant, anunţă SkyNews. Richard Slayman, în vârstă de 62 de ani, fusese supus în martie, timp de patru ore, operaţiei de transplant la un spital din Boston.

Era pentru prima dată când un rinichi de porc – modificat genetic – era transplantat la un pacient viu. Chirurgii au declarat atunci că sunt de părere că organul va rezista cel puţin doi ani, însă familia lui Slayman a anunţat sâmbătă decesul acestuia, mulţumindu-le medicilor care au efectuat operaţia în premieră mondială pentru „eforturile lor enorme”.

Membrii familiei au spus că transplantul de la animal la om – cunoscut sub numele de xenotransplant – le-a oferit încă şapte săptămâni alături de Rick, iar amintirile din această perioadă le vor rămâne în minte şi inimă.

sursa foto: SkyNews

Echipa de la Massachusetts General Hospital (MGH) care a efectuat transplantul a declarat că nu are niciun indiciu că pacientul a murit în urma procedurii. Slayman, din Weymouth, Massachusetts, a mai beneficiat de un transplant de rinichi la MGH în 2018, dar a trebuit să se întoarcă la dializă anul trecut după ce a dat semne de insuficienţă. Deoarece avea nevoie de proceduri frecvente ca urmare a complicaţiilor dializei, medicii i-au sugerat un transplant de rinichi de porc.

Familia sa a declarat că Slayman a dorit să se supună procedurii pentru a da speranţă celor aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplanturi, adăugând: „Rick şi-a îndeplinit acest obiectiv, iar speranţa şi optimismul său vor dăinui pentru totdeauna”.

Rinichi de porc au mai fost transplantaţi anterior la donatori aflaţi în moarte cerebrală, dar numai temporar. Doi bărbaţi au primit, de asemenea, inimi de porc, ambii murind la câteva luni după ce au fost operaţi, transmite sursa citată de News.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel