Sari la conținut

Primul pașaport COVID. Ce țară a implementat această măsură?

certificatul de vaccinare

Pașaportul COVID este o idee luată în considerare la nivel mondial pentru a facilita eforturile de a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. Până în acest moment, o singură țară a implementat un astfel de certificat.

Implementarea pașapoartelor COVID ar putea facilita redresarea economică și călătoriile, întrucât acestea au avut cel mai mult de suferit în timpul pandemiei cauzate de noul coronavirus.

Deși această decizie ar putea stârni controverse legate de discriminare și nerespectarea drepturilor de liberă circulație, se pare că o țară a implementat un astfel de certificat și o primă încercare de adoptare a pașaportului COVID.

Primul pașaport COVID, implementat în China

Certificatul digital, care arată dacă cetățeanul în cauză este vaccinat, dar și rezultatele testelor antivirus, este disponibil pentru cetățenii chinezi printr-un program de pe platforma chineză de socializare WeChat, lansat luni.

Certificatul este lansat „pentru a promova redresarea economică mondială și pentru a facilita călătoriile transfrontaliere”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe. Cu toate acestea, certificatul internațional de sănătate este în prezent disponibil numai pentru utilizarea de către cetățenii chinezi și nu este încă obligatoriu. Certificatul, care este disponibil și pe suport de hârtie, este considerat a fi primul „pașaport antivirus” cunoscut în lume, explică DC News.

Și alte state iau în considerare implementarea unui pașaport COVID, la nivel mondial

Statele Unite și Marea Britanie se numără printre țările care se gândesc în prezent să pună în aplicare permise similare. Uniunea Europeană lucrează, de asemenea, la un „permis verde” pentru vaccin, care să le permită cetățenilor să călătorească între țările membre și în străinătate.

Cum funcționează un astfel de pașaport COVID?

Programul Chinei include un cod QR criptat care permite fiecărei țări să obțină informații despre sănătatea călătorilor, a informat luni agenția de stat Xinhua.

„Codurile QR de sănătate” din cadrul WeChat și al altor aplicații chinezești pentru smartphone sunt deja necesare pentru a intra în transportul intern și în multe spații publice din China.

Aplicațiile urmăresc locația unui utilizator și produc un cod „verde” – sinonim cu o stare bună de sănătate – dacă un utilizator nu a fost în contact cu un caz confirmat sau nu a călătorit către un focar de virus, potrivit The Guardian, citat de DC News.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel