Sari la conținut

Primul semn al unui infarct: a fost experimentat de 71% dintre FEMEI în luna anterioară unui atac

semne infarct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Primul semn al unui infarct: a fost experimentat de 71% dintre FEMEI în luna anterioară unui atac.

Atacurile de inimă provoacă sute de mii de vieți în fiecare an, dar cercetătorii cred că multe dintre aceste decese pot fi evitate. Înțelegerea diferențelor de sex a devenit o parte importantă în abordarea problemei.

Femeile au alte simptome decât bărbații

Potrivit mai multor studii, femeile pot suferi simptome diferite față de bărbați. Infarcturile sunt renumite pentru apariția lor neașteptată, ceea este parte din ceea ce le face una dintre cele mai mortale condiții din lume.

Un atac apare atunci când fluxul de sânge către inimă se oprește brusc. Acest lucru declanșează un tsunami de simptome, dar există dovezi că pot apărea semne de avertizare în lunile premergătoare evenimentului.

Potrivit unui corp de cercetare, femeile pot prezenta oboseală neobișnuită, tulburări de somn și dificultăți de respirație în luna înainte de a suferi un atac de cord.

Simptomele atacului de cord reflectă deprivarea inimii de sânge și oxigen bogat în nutrienți. Primul simptom care semnalează acest lucru este durerea în piept, care este similară cu durerea cauzată de crampele musculare ale picioarelor în timpul efortului.

Deoarece inima este însărcinată cu pomparea sângelui vital către restul corpului, defecțiunea sa provoacă imediat lipsa de oxigen a întregului corp. Acest lucru determină o cascadă de simptome, dar semnele de avertizare pot diferi pentru bărbați și femei.

Primul semn al unui infarct: a fost experimentat de 71% dintre FEMEI în luna anterioară unui atac

Un sondaj publicat în revista Circulation a adunat informații de la peste 500 de femei care au supraviețuit unui atac de cord pentru a le compara simptomele. Aproximativ 95% din eșantion au declarat că au observat modificări corporale neobișnuite în lunile dinaintea evenimentului.

Cele mai frecvente plângeri în săptămânile premergătoare atacului de cord au fost oboseala și somnul perturbat.

Interesant este că sondajul a arătat că durerea în piept a fost experimentată de mai puține femei în timpul unui atac de cord, comparativ cu bărbații. De fapt, în timp ce majoritatea bărbaților erau susceptibili de a suferi dureri în piept în timpul unui eveniment, femeile aveau mai multe șanse să experimenteze dificultăți de respirație.

În 2019, Harvard Health a rezumat concluziile cu o listă cu primele 12 simptome raportate de femei cu o lună înainte de un atac de cord:

  • Oboseală neobișnuită (71 la sută)
  • Tulburări de somn (48%)
  • Dificultăți de respirație (42%)
  • Indigestie (39%)
  • Anxietate (36%)
  • Curse cardiace (27 la sută)
  • Brațele slabe/grele (25 la sută)
  • Modificări în gândire sau memorie (24%)
  • Schimbarea vederii (23%)
  • Pierderea poftei de mâncare (22%) –
  • Furnicături la mâini/brațe (22 la sută)
  • Dificultate la respirație noaptea (19%)

Unul dintre motivele pentru care bărbații și femeile pot prezenta simptome diferite de atac de cord este că bărbații sunt mai susceptibili de a suferi o acumulare de placă în arterele lor mari care alimentează inima cu sânge.

Femeile, pe de altă parte, tind să fie mai vulnerabile la o acumulare în arterele mai mici ale inimii, cunoscută sub numele de microvasculatură. Experții speră că creșterea gradului de conștientizare cu privire la semnele de avertizare le va împiedica să fie anulate drept alte nereguli minore și vor putea salva vieți.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel