Sari la conținut

Primul simptom al artritei pe care o persoană îl poate avea pe timp de noapte

mituri artrită
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Artrita reumatoidă (AR) este o afecțiune autoimună care provoacă o inflamație cronică a articulațiilor. Este o tulburare autoimună care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat țesuturile organismului.

Potrivit experților de la Mayo Clinic, artrita reumatoidă este o tulburare inflamatorie cronică care poate afecta mai mult decât articulațiile. La unele persoane, afecțiunea poate afecta mai multe sisteme ale corpului, inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge.

AR tinde să debuteze lent, cu simptome minore care apar și dispar, de obicei pe ambele părți ale corpului, progresând pe o perioadă de săptămâni sau luni, potrivit revistei de sănătate Healthline.

În stadiile sale incipiente, artrita reumatoidă tinde să afecteze mai întâi articulațiile mai mici, în special cele care unesc degetele de la mâini și degetele de la picioare.

În plus, oamenii se pot simți neobișnuit de obosiți înainte ca orice simptom să devină evident. Oboseala poate apărea înainte de apariția altor simptome, timp de săptămâni sau luni, potrivit Helathline.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele

Semnele și simptomele artritei reumatoide pot include următoarele:

  • Rigiditatea uneia sau a mai multor articulații mici este un semn timpuriu comun al AR. Aceasta poate apărea în orice moment al zilei, indiferent dacă sunteți activ sau nu.
  • Oboseală, febră și pierderea poftei de mâncare.
  • Crizele pot dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, iar în timp vă puteți aștepta ca acest tipar să crească.
  • Articulații sensibile, fierbinți și umflate. La început, este obișnuită o ușoară umflătură articulară, ceea ce face ca articulațiile să pară mai mari decât în mod normal.
  • Rigiditate articulară care este de obicei mai gravă dimineața și după inactivitate.
  • Umflături dure de țesut sub piele la nivelul brațelor.
  • Atunci când este însoțită de alte simptome, cum ar fi durerea articulară și umflarea, o febră scăzută poate fi un semn de avertizare timpurie că aveți AR.

Pe măsură ce boala progresează, simptomele se extind adesea la încheieturi, genunchi, glezne, coate, șolduri și umeri.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: