miercuri, septembrie 28, 2022

Principalele alergii și simptomele lor. Medic: „Zilele ploioase sunt bune pentru cei care sunt alegeri la polen”.

Ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător, pot apărea alergiile. De fapt, alergiile sunt reacții exagerate ale organismului. În cazul persoanelor predispuse la alergii, sistemul imunitar tratează aceste substanțe ca fiind străine. Prin urmare, ele acționează împotriva lor și declanșează un răspuns imun.

Te-ar mai interesa: Poți simți asta? Două senzații în picioarele tale ...

Acestea sunt, de fapt, inofensive, poartă numele de alergeni și pot ajunge în organism prin inhalare, ingerare sau prin contactul cu pielea. Alergiile au manifestări neplăcute și îți pot afecta activitățile zilnice și dispoziția, așa că este bine să cunoști mai multe detalii despre acestea, pentru a ști cum să le previi sau cum să le controlezi.

Ne aflăm în plin sezon polenic, care se prelungeşte din ce în ce mai mult din cauza poluării şi schimbărilor climatice. Deşi aceste afecțiuni nu pot fi vindecate, ele pot fi prevenite, mai spun doctorii.

„Se prelungește sezonul polenic, dar va exista și o creștere a nivelului de polen. Zilele ploioase sunt bune pentru cei care sunt alegeri la polen, dar apoi urmează încălzirea și va crește concentrația de polen în atmosferă și vom avea zile cu simptomatologie foarte accentuată.

Te-ar mai interesa: Ți-a apărut o pată galbenă în jurul ochilor? Boala...

Suntem în vârf de sezon de polen de ierburi. Discutăm despre polenul de graminee, cea mai cunoscută este iarba de gazon. Ele sunt suprapuse peste sfârșitul de sezon de arbori și încă există în atmosferă polenul de platan, deci există un vârtej de polenuri.

Urmează și sezonul de polen de buruieni, care este unul dintre cele mai agresive sezoane, respectiv la finalul verii, în lunile august și septembrie sunt dominate de polenul buruienilor, diva acelui sezon este ambrozia”, a declarat medicul alergolog Adriana Nicolae, potrivit Antena 3.

Te-ar mai interesa: Ceaiul bogat în vitamine cu efecte anticancer! Mer...

Principalele alergii și simptomele lor

Există mai multe tipuri de alergii, în funcție de substanța care cauzează reacția și de simptomele pe care le provoacă:

  • alergia alimentară – provocată de substanțele din anumite alimente: ouă, lapte, fructe de mare, nuci etc.;
  • alergia la medicamente – când organismul reacționează la anumite produse farmaceutice, cum ar fi penicilina;
  • alergia la veninul insectelor – apare ca urmare a mușcăturii de insectă – cum ar fi albina sau viespea – dacă persoana este alergică la veninul acesteia;
  • alergia de contact – ca reacție în urma contactului dintre piele și un alergen, cum ar fi părul de animale sau latexul.

Alergiile se pot manifesta la nivelul diferitelor organe și sisteme, în funcție de cauzele care au dus la producerea lor și de zona care a intrat în contact cu alergenul. Este important de știut că simptomele sunt resimțite doar cât timp alergenul se află în organism și că tipul acestora este în funcție de tipul de alergie, nu de alergen.

Te-ar mai interesa: Avertisment privind cancerul: deficitul de vitamin...

  • Rinita alergică – mâncărime și congestie nazală, strănut și secrete nazale apoase.
  • Astm bronșic – senzații de sufocare
  • Conjunctivita – mâncărimi și roșeața în zona ochilor, dar și lăcrimare
  • Dermatite atopice / Eczeme – erupție, însoțită de mâncărimi la nivelul brațelor, picioarelor și gâtului
  • Dermatite de contact – leziuni caracteristice, însoțite de mâncărimi care pot apărea în urma contactului direct cu substanțe provenite din produse cosmetice, bijuterii
  • Urticarie – placarde de diferite mărimi, care provoacă mâncărime. Ele apar pe piele, buze, în gură sau pe nas

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private