Sari la conținut

Principalele metode de vindecare a herpesului. Remedii naturale ieftine

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Herpesul este o infecție virală cauzată de virusul herpes simplex (HSV). Aproape toată lumea a contractat herpes simplex cel puțin o dată în viață, în condiţiile în care virusurile herpetice s-au adaptat extrem de bine la oameni.

Virusurile herpetice adaptive includ peste 200 de subtipuri cunoscute, dintre care nouă sunt specifice oamenilor.

Acest tip de virusuri pot provoca complicaţii grave, precum cancerul de col uterin, pe lângă simptome neplăcute, dar și varicela, herpes zoster sau mononucleoză infecțioasă. În plus, este posibil ca virusurile herpetice să fie asociate și cu dezvoltarea sclerozei multiple și a diferitelor tipuri de cancer.

Când vine vorba de herpes, mulți oameni se gândesc mai întâi la micile răni cauzate de virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1), în vreme ce tipul 2 (HSV-2) este responsabil pentru veziculele în zona genitală.

Deși în prezent nu există un remediu cunoscut pentru herpes, există mai multe abordări pentru gestionarea și ameliorarea simptomelor acestuia.

Medicamente

Medicamentele antivirale prescrise de profesioniștii medicali pot ajuta la gestionarea focarelor de herpes. Aceste medicamente, cum ar fi aciclovirul, valaciclovirul și famciclovirul, pot reduce severitatea și durata focarelor și pot ajuta la prevenirea viitoarelor focare.

Igienă

Practicarea unei bune igiene personale este esențială pentru gestionarea herpesului. Spălați-vă des pe mâini pentru a evita răspândirea virusului în alte părți ale corpului sau la alte persoane. Evitați să atingeți zonele afectate și păstrați-le curate și uscate pentru a ajuta la vindecare.

Stil de viaţă sănătos

Menținerea unui sistem imunitar puternic este importantă pentru a face față atacului virusului asupra organismului. Adoptă un stil de viață sănătos, mâncând o dietă echilibrată, făcând exerciții regulate și dormind suficient. Reduceți nivelul de stres prin tehnici de relaxare precum meditația sau yoga, deoarece stresul poate declanșa herpesul.

Identificați și evitați factorii care declanșează focarele de herpes. Declanșatorii obișnuiți sunt stresul, oboseala, boala, expunerea la lumina soarelui și anumite alimente. Recunoscând acești factori declanșatori, puteți lua măsuri pentru a minimiza impactul lor asupra stării dumneavoastră.

Herpesul bucal apar de obicei pe buze. În faza inițială, provoacă o ușoară durere la atingere, care se dezvoltă foarte repede. După numai zece ore, putem observa o erupție cutanată formată. Este însoțită de durere, disconfort și mâncărime. Ce se poate face pentru a scăpa rapid de problemă? Se dovedește că remediile casnice pot ajuta.

Aloe vera, planta miraculoasă

Una dintre cele mai cunoscute moduri de combatere a herpesului este utilizarea aloe vera. Dacă o creșteți acasă ca plantă în ghiveci, trebuie să tăiați o frunză, să o rupeți și să extrageți puțină pulpă din centrul ei. Apoi frecați bine zona afectată.

Excelente sunt și gelurile gata preparate cu aloe vera care pot fi cumpărate din farmacii. Trebuie remarcat, totuși, că aloe vera în compoziția lor trebuie să fie de cel puțin 95%.

În plus, poate fi folosită în zona afectată şi mierea, un produs care are efect antibacterian. Va fi perfect în lupta împotriva herpesului recurent. Trucul este să freci niște miere pe zona afectată. Acest lucru va limita răspândirea în continuare a inflamației.

plante
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Usturoiul și ceapa în lupta împotriva herpesului

Durerea cauzată de herpes poate fi ameliorată rapid cu ajutorul usturoiului sau a cepei. Tot ce trebuie să faci este să pui pe zona afectată un cățel de usturoi sau o bucată de ceapă tăiat în jumătate și să o ții câteva minute. De asemenea, va funcționa de minune siropul de ceapă de casă care poate fi frecat cu o minge de vată sau un betisoare în blisterul inflamat.

„Virușii cunosc atât de bine sistemul imunitar încât, în cursul evoluției, au dezvoltat strategii subtile pentru a păcăli inteligent sistemul imunitar”, spune biologul Melanie Brinkmann de la Centrul Helmholtz pentru Cercetarea Infecțiilor și profesor la Universitatea Tehnică din Braunschweig.

Odată infectat, virusul herpes rămâne în organism toată viața într-o stare latentă, fără simptome, și atunci când sistemul imunitar este slăbit – de obicei după o infecție gravă sau stres – începe să se manifeste din nou, de exemplu prin veziculele herpetice specifice.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel